DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6271

Title: Developing a Measurement Scale for Sustainable High-Rise Building in City of Erbil
Authors: Hoşkara, Ercan (Supervisor)
Baiz, Wezha Hawez
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture
Keywords: Architecture Department
Sustainable architecture and Design--High Rise Buildings--Erbil (Iraq)
Buildings--Environmental engineering
Sustainable Buildings--Energy Consrvation--Energy Consumption
High-rise buildings; sustainability; rating system; indicators; environmental protection; cost efficiency; design for human adaptation; Erbil city
Issue Date: May-2021
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Baiz, Wezha Hawez. (2021). Developing a Measurement Scale for Sustainable High-Rise Building in City of Erbil. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: High-rise buildings have been a point of interest and fascination ever since they started being constructed in ancient times. About 282 buildings with 200m or higher height were built between 1930 and 2001 at an average of four projects a year in the world. This figure has since increased drastically as 679 buildings were constructed between 2002 and 2015 at an average of 52 projects a year. Also, this difference in the average number of completed high-rise buildings yearly is mirrored in Erbil city, which has emerged as a centre for new high-rise buildings for both administrative and residential use, as have the region as a whole and Iraq in general. The price of land, international symbols and global icons, sustainable development and climate change, population, and industrialization and urbanization are the clearest reasons to encourage high-scale building. The development of technology can also be evaluated as a significant factor in this development. This research aims to develop measurement scales of aspects of economic, socio-cultural and environmentally sustainable practice in the high-rise buildings of Erbil city, according to the local condition and priorities of the selected context, with the objective of providing a better quality of life inside the high-rise buildings. To achieve this goal, more than one approach is employed: major and key methods used were literary analysis and the evaluation of textbooks to detect the significance scan, recognition and classification methodology that is proposed for developments related to the High-Rise Buildings (HRBs). discussion by means of semi-structured interviews with experts in the relevant field to localize the model; personal observation; and questionnaires to understand the existing scenario in the high-rise buildings. This approach led to a primary database with a confidential bibliography with approximately 370 entries during this PhD project. The results of the measurement scale built could be used to assess and quantify the sustainability of the high-rise buildings in the city of Erbil, to define the problems of high-rise buildings and to recommend potential solutions with an emphasis on sustainability. As a result, this PhD thesis proposes a Measurement Scale for Sustainable High-Rise Buildings (MSSHRB), specifically designed for new and existing buildings in Erbil city, with nine environmental, fourteen socio-cultural and four economic indicators for aspects with innovation issues. Five case studies are analyzed. According to the selected projects, none of them could be awarded a certificate. The results of this study are important for the metrics to enhance energy efficiency, safety and to reduce the cost for consumers in high-rise buildings by having some professional expertise on sustainability initiatives.
ÖZ: Yüksek binalar, eski zamanlarda inşa edilmeye başladıkları andan itibaren ilgi ve hayranlık uyandırmıştır. Dünyada 1930-2001 yılları arasında yılda ortalama dört proje ile yaklaşık 282 200 m2 bina inşa edilmiştir. Bu rakam 2002 ile 2015 yılları arasında, yılda ortalama 52 proje ile 679 bina inşa edilmesiyle önemli ölçüde artmıştır. Ayrıca, hem idari hem de konut amaçlı yeni yüksek katlı binalar için bir merkez olarak ortaya çıkan Erbil kentinde, bir bütün olarak bölge ve Irak'ta olduğu gibi, her yıl tamamlanan ortalama yüksek bina sayısındaki bu farklılık da yansıtılmaktadır. Arazinin fiyatı, uluslararası semboller ve küresel simgeler, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği, nüfus, ve sanayileşme ve kentleşme, çok katlı binaları teşvik etmenin en açık nedenleridir. Teknolojinin gelişimi de bu konuda önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir. Bu araştırma, Erbil şehrinin çok katlı binalarında ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan sürdürülebilir uygulama yönlerinin ölçüm ölçeklerini, seçilen bağlamın yerel durumuna ve önceliklerine göre geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için birden fazla yaklaşım kullanılmaktadır: HRE'lerle ilgili gelişmeler için önerilen önemi tarama, tanıma ve sınıflandırma metodolojisini tespit etmek için kullanılan temel ve anahtar yöntemler litaratür analiz ve ders kitaplarının değerlendirilmesidir ve modeli yerelleştirmek için ilgili alandaki uzmanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla tartışma; kişisel gözlem; ve yüksek binalardaki mevcut senaryoyu anlamak için anketler. Bu yaklaşım, bu doktora projesi sırasında yaklaşık 370 kayıt içeren gizli bir bibliyografya sahip birincil bir veri tabanına yol açtı. Oluşturulan ölçüm ölçeğinin sonuçları, Erbil kentindeki yüksek binaların sürdürülebilirliğini değerlendirmek ve ölçmek, yüksek binaların sorunlarını tanımlamak ve sürdürülebilirlik vurgusu ile olası çözümler önermek için kullanılabilir. Sonuç olarak, bu tez, özellikle Erbil kentindeki yeni ve mevcut binalar için tasarlanmış, sürdürülebilir yüksek katlı binalar (MSSHRB) için inovasyon konuları için dokuz çevresel, on dört sosyo-kültürel ve dört ekonomik gösterge içeren bir ölçüm ölçeği önermektedir. Beş örnek olay incelendi. Seçilen projelere göre hiçbirine sertifika verilemedi. Bu çalışmanın sonuçları önemlidir; başka bir deyişle, sürdürülebilirlik girişimleri konusunda bir takım profesyonel uzmanlığa sahip olarak, enerji verimliliğini, güvenliğini artıracak ve çok katlı binalardaki tüketiciler için maliyetleri azaltacak ölçümler için önemlidirler.
Description: Doctor of Philosophy in Architecture. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (Ph.D.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2021. Supervisor: Asoc. Prof. Dr. Ercan Hoşkara.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6271
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Baizwezha-Ph.D..pdfThesis, Doctoral23.57 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback