|
EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6334
|
Title: | The Livestock Sector in TRNC: An Examination of Red Meat Sector |
Authors: | Sertoğlu, Kamil (Supervisor) Esendağlı, İrfan Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics |
Keywords: | Economics Department Economic Conditions and Development--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) Livestock Sector--Red Meat Sector--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-) Livestock--Economic aspects Animal industry Animal Source Food, Red Meat, TRNC, Livestock Sector, Problems, Solutions |
Issue Date: | Aug-2021 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Esendağlı, İrfan. (2021). The Livestock Sector in TRNC: An Examination of Red Meat Sector. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | In today's changing and developing world, one of the most important problems
that people face is a balanced diet. To continue their lives in a healthy way, people
should consume animal source foods in sufficient quantities. Although the share of
the agriculture sector in the TRNC economy has decreased from the past to the
present, it always has a place that cannot be neglected in the economy due to its
importance in the diet of individuals because meeting the basic needs of individuals
in their daily life sufficiently is one of the main duties of the agriculture sector.
In addition to its importance in human nutrition, red meat also contributes
greatly to the economies of countries due to the employment of many people and its
contribution to national development. In the TRNC, the red meat sector is important
for the economy as it creates both consumption and a large employment area. In
addition to all these advantages, the fact that red meat and its products have a
significant share in local flavors makes the red meat sector important for the TRNC
economy.
Since the TRNC does not have a liberal economy, there is no large scale import
in this sector. However, recently, the thinking of red meat imports and the decision to
import led to further discussion of the problems experienced in red meat production
and the factors affecting production. The decision to import red meat supports the
depth of existing problems in this field today.
This study reveals the necessity of policies that will bring structural solutions in
order to overcome the problems encountered as a result of the analyzes covering the
TRNC red meat sector. In other words, the aim of the study is to reveal the current
situation and problems of the red meat sector and to provide suggestions for
solutions. In this way, it is aimed to minimize the problems in the sector and
eliminate the negative effects on both the sector and economic development. In the
case of TRNC, there has been no previous study on this subject in such detail, so it
constitutes a precedent. ÖZ: Günümüzde değişen ve gelişen dünyada, insanların karşılaştıkları en önemli
sorunlarından biri de dengeli beslenmedir. Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde
devam ettirebilmeleri için hayvansal kaynaklı gıdaları yeterli miktarlarda tüketmeleri
gerekmektedir. Bireylerin gündelik hayattaki temel ihtiyaçlarının yeterli ve nitelikli
olarak karşılanmasının tarım sektörünün temel görevlerinden birisi olması nedeniyle,
her ne kadar geçmişten günümüze değin tarım sektörünün KKTC ekonomisi
içerisindeki payı azalmış olsa dahi, bireylerin beslenmesindeki önemi gereği her
zaman ekonomi içinde ihmal edilemeyecek bir yeri bulunmaktadır.
Kırmızı et, insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra, birçok kişiye istihdam
sağlaması ve ulusal kalkınmaya olan katkısı nedeniyle ülkelerin ekonomilerine de
büyük katkı da bulunmaktadır. KKTC’de hem tüketim, hem de geniş bir istihdam
alanı yaratması nedeniyle kırmızı et sektörü KKTC ekonomisi için hayati bir öneme
sahiptir. Bir diğer ifadeyle, kırmızı et sektörü gerek beslenmedeki yeri gerekse
üretimdeki mevcut potansiyeli nedeniyle KKTC için kritik öneme sahiptir. Tüm bu
avantajlara ek olarak, yerel lezzetlerinde kırmızı et ve ürünlerinin önemli bir paya
sahip olması kırmızı et sektörünü KKTC ekonomisi için önemli kılmaktadır.
KKTC liberal bir ekonomiye sahip olmadığı için bu sektörde geniş çaplı ithalat
yapılmamaktadır. Fakat, son dönemlerde kırmızı et ithalatının gündeme gelmesi ve
ithalat kararının alınması, kırmızı et üretiminde yaşanan sorunları ve üretimi
etkileyen faktörlerin kamuoyunda daha fazla tartışılmasına yol açmıştır. Kırmızı et
ithalatı kararının alınması günümüzde bu alanda varolan sorunların derinliğini
destekler niteliktedir. Bu çalışma KKTC kırmızı et sektörünü kapsayan analizler sonucunda
karşılaşılan sorunların giderilebilmesi için yapısal çözümler getirecek politikaların
gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bir diğer ifadeyle, çalışmanın amacı kırmızı et
sektörünün mevcut durumunun ve sorunlarının ortaya konulmasını ve çözüm
önerilerinin getirilmesini sağlamaktır. Böylelikle, sektördeki sorunları en aza
indirerek hem sektördeki hem de ekonomik gelişme üzerindeki olumsuz etkilerin
giderilmesi amaçlanmaktadır. KKTC özelinde, daha önce bu konu hakkında bu kadar
detaylı bir şekilde yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle emsal
teşkil etmektedir. |
Description: | Master of Science in Economics. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2021. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kamil Sertoğlu. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6334 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|