DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6363

Title: Kilolu Ve Obez Bireylerde Kurkumin Tüketiminin Vücut Kompozisyonu Ve Biyokimyasal Bulgulara Etkisi
Authors: Okburan, Gözde (Danışmanı)
Yorgancı, İrem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Obezite
Obez Bireyler--Beslenme
Obezite, Zerdeçal, Kurkumin, Vücut Kompozisyonu, Biyokimyasal Parametreler
Issue Date: Feb-2024
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Yorgancı, İrem. (20124). Kilolu Ve Obez Bireylerde Kurkumin Tüketiminin Vücut Kompozisyonu Ve Biyokimyasal Bulgulara Etkisi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: ÖZ: Obezite, XXI. yüzyılın küresel boyuttaki en önemli toplumsal salgını olup, sıklığı her geçen yılda daha da artış göstermektedir. Günümüzde, modern tıbbın yanı sıra destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, psikolojisinin düzelmesi gibi amaçlarla uygulanabilen tamamlayıcı tıp tedavileri olarak kabul edilen yöntemlere ilgi giderek artmaktadır. Bu sebeple tüm dünyada “bitkiler, bitkisel ilaçlar ve bitkisel tabanlı besin destek ürünleri ” giderek artan bir popülarite kazanmaktadır ve bunlardan biri olan kurkumin insan sağlığına etkileri iyi araştırılmış, umut verici bir bitkisel ilaç adayıdır. Bu çalışma, 6 hafta boyunca herhangi bir kronik hastalığa sahip olmayan, kilolu ve obez sedanter 78 bireyin kurkuminin vücut kompozisyonu ve biyokimyasal parametrelere etkisini etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Katılımcılar rastgele örneklem seçimi ile üç gruba ayrılmıştır. Plasebo (n=27), 1 doz kurkumin (n=28) (300 mg) ve 2 doz kurkumin (n=23) (600 mg) gruplarının vücut bileşimi, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametreleri çalışma başında (0. hafta) ve çalışmanın sonunda (6.hafta) ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Katılımcıların gruplarına göre ön-son testte ölçülen BKİ değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çalışmada plasebo grubu bireylerin çalışma öncesi ortalama BKİ’ leri 31,27kg/m² iken, çalışma sonrası 31,15kg/m², 1 doz kurkumin kullanan grubun çalışma öncesi ortalama BKİ’leri 29,29kg/m² iken, çalışma sonrası 29,00kg/m², 2 doz kurkumin kullanan grubun çalışma öncesi ortalama BKİ’leri 30,96kg/m² iken, çalışma sonrası 30,57kg/m² olarak bulunmuştur. Yürütülen bu çalışmada ön-son test karşılaştırmaları yapıldığında tüm gruplarda bel ve kalça çevrelerinin analizinde anlamlı bir fark bulunamamıştır (p<0,05). Fakat kurkumin tüketen gruplarda plaseboya kıyasla daha belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bel ölçüsü %1,31 (-1,21 cm), kalça ölçüsü %0,21 (-0,44 cm) ile en fazla düşüş gösteren grup, 2 doz kurkumin tüketen grup olmuştur. Ön-son test karşılaştırması yapıldığında plasebo grubunda kolesterol seviyesi %0,29 (+0.55 mg/dL) artış gösterirken kurkumin kullanan 1 doz grubunda %5,7 (-13.68 mg/dL) ve 2 doz grubunda ise %4,9 (-10.32 mg/dL) azalma saptanmıştır. TG değerleri ortalamasında plasebo grubunda %2,06 (+3.56 mg/dL) artış gözlemlenirken, kurkumin kullanan gruplarda sırasıyla ortalama %0,98 (-1.43 mg/dL) ve %1,81 (-2.35 mg/dL) azalma tespit edilmiştir.
Obesity is the most important global social epidemic of the XXI century and its prevalence is steadily increasing. Nowadays, in addition to modern medicine, there is an increasing interest in complementary medicine treatments that can be applied for purposes such as strengthening of the immune system and improvement of psychology. For this reason, "herbs, herbal medicines and herbal-based nutritional supplements" are gaining increasing popularity all over the world. According to this, curcumin is a promising herbal medicine candidate whose effects on human health have been well researched. This study was conducted to investigate the effect of curcumin on body composition and biochemical parameters in 78 overweight and obese sedentary individuals without any chronic disease for 6 weeks. Participants were divided into three groups by random sampling. Body composition, anthropometric measurements and biochemical parameters of placebo (n=27), 1 dose of curcumin (n=28) (300 mg) and 2 doses of curcumin (n=23) (600 mg) groups were measured at the beginning (week 0) and end (week 6) of the study and compared at the end of the study. The difference between the BMI values measured in the pre-post test according to the groups of the participants was found to be statistically significant (p<0.05). The mean BMI of the placebo group was 31.27kg/m² before the study and 31.15kg/m² after the study, the mean BMI of the group using 1 dose of curcumin was 29.29kg/m² before the study and 29.00kg/m² after the study, the mean BMI of the group using 2 doses of curcumin was 30.96kg/m² before the study and 30.57kg/m² after the study. When prepost test comparisons were made in this study, no significant difference was found in the analysis of waist and hip circumferences in all groups (p<0.05). However, a more significant decrease was observed in the groups consuming curcumin compared to placebo. The group that consumed 2 doses of curcumin showed the highest decrease in waist size by 1.31% (-1.21 cm) and in hip size by 0.21% (-0.44 cm). When the prepost test comparison was made, cholesterol level increased by 0.29% (+0.55 mg/dL) in the placebo group, while it decreased by 5.7% (-13.68 mg/dL) in the 1 dose group and 4.9% (-10.32 mg/dL) in the 2 dose group using curcumin. The mean TG values increased by 2.06% (+3.56 mg/dL) in the placebo group and decreased by 0.98% (- 1.43 mg/dL) and 1.81% (-2.35 mg/dL) in the curcumin groups, respectively.
Description: Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2024. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gözde Okburan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/6363
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Yorgancıİrem-Master.pdfTez, Master1.08 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback