|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6363
|
Title: | Kilolu Ve Obez Bireylerde Kurkumin Tüketiminin Vücut Kompozisyonu Ve Biyokimyasal Bulgulara Etkisi |
Authors: | Okburan, Gözde (Danışmanı) Yorgancı, İrem Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Obezite Obez Bireyler--Beslenme Obezite, Zerdeçal, Kurkumin, Vücut Kompozisyonu, Biyokimyasal Parametreler |
Issue Date: | Feb-2024 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Yorgancı, İrem. (20124). Kilolu Ve Obez Bireylerde Kurkumin Tüketiminin Vücut Kompozisyonu Ve Biyokimyasal Bulgulara Etkisi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Obezite, XXI. yüzyılın küresel boyuttaki en önemli toplumsal salgını olup,
sıklığı her geçen yılda daha da artış göstermektedir. Günümüzde, modern tıbbın yanı
sıra destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi,
psikolojisinin düzelmesi gibi amaçlarla uygulanabilen tamamlayıcı tıp tedavileri
olarak kabul edilen yöntemlere ilgi giderek artmaktadır. Bu sebeple tüm dünyada
“bitkiler, bitkisel ilaçlar ve bitkisel tabanlı besin destek ürünleri ” giderek artan bir
popülarite kazanmaktadır ve bunlardan biri olan kurkumin insan sağlığına etkileri iyi
araştırılmış, umut verici bir bitkisel ilaç adayıdır. Bu çalışma, 6 hafta boyunca herhangi
bir kronik hastalığa sahip olmayan, kilolu ve obez sedanter 78 bireyin kurkuminin
vücut kompozisyonu ve biyokimyasal parametrelere etkisini etkisini incelemek
amacıyla yapılmıştır. Katılımcılar rastgele örneklem seçimi ile üç gruba ayrılmıştır.
Plasebo (n=27), 1 doz kurkumin (n=28) (300 mg) ve 2 doz kurkumin (n=23) (600 mg)
gruplarının vücut bileşimi, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametreleri
çalışma başında (0. hafta) ve çalışmanın sonunda (6.hafta) ölçülmüş ve
karşılaştırılmıştır. Katılımcıların gruplarına göre ön-son testte ölçülen BKİ değerleri
arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çalışmada
plasebo grubu bireylerin çalışma öncesi ortalama BKİ’ leri 31,27kg/m² iken, çalışma
sonrası 31,15kg/m², 1 doz kurkumin kullanan grubun çalışma öncesi ortalama BKİ’leri
29,29kg/m² iken, çalışma sonrası 29,00kg/m², 2 doz kurkumin kullanan grubun
çalışma öncesi ortalama BKİ’leri 30,96kg/m² iken, çalışma sonrası 30,57kg/m² olarak
bulunmuştur. Yürütülen bu çalışmada ön-son test karşılaştırmaları yapıldığında tüm
gruplarda bel ve kalça çevrelerinin analizinde anlamlı bir fark bulunamamıştır
(p<0,05). Fakat kurkumin tüketen gruplarda plaseboya kıyasla daha belirgin bir düşüş
gözlenmiştir. Bel ölçüsü %1,31 (-1,21 cm), kalça ölçüsü %0,21 (-0,44 cm) ile en fazla
düşüş gösteren grup, 2 doz kurkumin tüketen grup olmuştur. Ön-son test
karşılaştırması yapıldığında plasebo grubunda kolesterol seviyesi %0,29 (+0.55
mg/dL) artış gösterirken kurkumin kullanan 1 doz grubunda %5,7 (-13.68 mg/dL) ve
2 doz grubunda ise %4,9 (-10.32 mg/dL) azalma saptanmıştır. TG değerleri
ortalamasında plasebo grubunda %2,06 (+3.56 mg/dL) artış gözlemlenirken, kurkumin
kullanan gruplarda sırasıyla ortalama %0,98 (-1.43 mg/dL) ve %1,81 (-2.35 mg/dL)
azalma tespit edilmiştir. Obesity is the most important global social epidemic of the XXI century and
its prevalence is steadily increasing. Nowadays, in addition to modern medicine, there
is an increasing interest in complementary medicine treatments that can be applied for
purposes such as strengthening of the immune system and improvement of
psychology. For this reason, "herbs, herbal medicines and herbal-based nutritional
supplements" are gaining increasing popularity all over the world. According to this,
curcumin is a promising herbal medicine candidate whose effects on human health
have been well researched. This study was conducted to investigate the effect of
curcumin on body composition and biochemical parameters in 78 overweight and
obese sedentary individuals without any chronic disease for 6 weeks. Participants were
divided into three groups by random sampling. Body composition, anthropometric
measurements and biochemical parameters of placebo (n=27), 1 dose of curcumin
(n=28) (300 mg) and 2 doses of curcumin (n=23) (600 mg) groups were measured at
the beginning (week 0) and end (week 6) of the study and compared at the end of the
study. The difference between the BMI values measured in the pre-post test according
to the groups of the participants was found to be statistically significant (p<0.05). The
mean BMI of the placebo group was 31.27kg/m² before the study and 31.15kg/m² after
the study, the mean BMI of the group using 1 dose of curcumin was 29.29kg/m² before
the study and 29.00kg/m² after the study, the mean BMI of the group using 2 doses of
curcumin was 30.96kg/m² before the study and 30.57kg/m² after the study. When prepost test comparisons were made in this study, no significant difference was found in
the analysis of waist and hip circumferences in all groups (p<0.05). However, a more
significant decrease was observed in the groups consuming curcumin compared to
placebo. The group that consumed 2 doses of curcumin showed the highest decrease
in waist size by 1.31% (-1.21 cm) and in hip size by 0.21% (-0.44 cm). When the prepost test comparison was made, cholesterol level increased by 0.29% (+0.55 mg/dL)
in the placebo group, while it decreased by 5.7% (-13.68 mg/dL) in the 1 dose group
and 4.9% (-10.32 mg/dL) in the 2 dose group using curcumin. The mean TG values
increased by 2.06% (+3.56 mg/dL) in the placebo group and decreased by 0.98% (-
1.43 mg/dL) and 1.81% (-2.35 mg/dL) in the curcumin groups, respectively. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2024. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gözde Okburan. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6363 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|