|
EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/6371
|
Title: | Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Yöresel Mutfağın Sürdürülebilirliği: Kıbrıs Mutfağı Örneği |
Authors: | Altun, Özlem (Tez Danışmanı) Doğruöz, Kübranur Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
Keywords: | Thesis Tez Turizm Fakültesi Turizm--Gastronomi Turizmi--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) Mutfak--Yerel Mutfak--Yerel Üretim--Kıbrıs Mutfağı--Kıbrıs Yemekleri--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) Yöresel Mutfak--Yöresel Yemekler--Kıbrıs Türk Mutfağı--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) Yerel Yiyecekler--Kültürel Miras--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) Gastronomi--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-) Sürdürülebilirlik Kıbrıs Mutfağı Yöresel Yemek Kültürel Miras |
Issue Date: | Aug-2024 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Doğruöz, Kübranur.(2024). Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Yöresel Mutfağın Sürdürülebilirliği: Kıbrıs Mutfağı Örneği .Tez (Yüksek Lisans). Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Turizm Fakültesi, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Kültürel miras bir destinasyonun sahip olduğu önemli turizm ürünleri arasında
yer almaktadır ve sürdürülebilirlik kavramı ile yakın anlamlar barındırıp, birlikte
planlandığında başarılı sonuçlara ulaşılacağı görülmektedir. Somut olmayan kültürel
miras kaynakları içerisinde yer alarak karşımıza çıkan yöresel mutfağın barındırdığı
yemekler, küreselleşmenin etkisiyle tükenmeye başlamış ve sürdürülebilirliği tehlike
altına girmiştir.
Bu durum kültürel değerlerin ve dolayısıyla yiyecek-içecek
kültürünün korunması şartını açığa çıkarmıştır.
Bu araştırmada Kıbrıs’ın somut olmayan kültürel miras kapsamında yer alan
yöresel mutfağa ait ürün ve yiyeceklerin sürdürülebilirliği hakkındadır. Araştırma
kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa şehrinde faaliyet
gösteren 18 yiyecek-içecek hizmeti veren işletme ile yüz yüze görüşme yapılmıştır.
Katılımcılar, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden olan kolayda örnekleme
yöntemiyle belirlenmiştir. Görüşmelerden toplanan veriler, betimsel analiz yöntemiyle
incelenmiş ve içerik analizi yöntemiyle detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Araştırma sonucunda işletmelerin yöresel ürün ve yemekleri işletmelerinde
nasıl kullandıkları ve sundukları tespit edilip yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğine
katkısı ortaya çıkarılmıştır. Yöresel yemeklere işletmelerde yer verildiği ve bu yöresel
yemeklerin hem yerli halk hem de turistler tarafından tercih edildiği görülmektedir.
Ancak, yemeklerin hazırlanmasında yaşanan zorluklar ve yerel personel bulma
konusundaki zorluklar, sürdürülebilirliği tehdit eden faktörler olarak belirlenmiştir.
Ayrıca katılımcıların somut olmayan kültürel miras kapsamındaki Kıbrıs yöresel
mutfağının sürdürülebilirliği hakkında görüşleri doğrultusunda öneriler yapılmıştır. Cultural heritage is among the significant tourism products a destination
possesses and shares close meanings with the concept of sustainability. It is observed
that successful outcomes can be achieved when these two are planned together. The
traditional dishes that are part of intangible cultural heritage have started to diminish
due to the effects of globalization, threatening their sustainability. This situation has
highlighted the necessity of preserving cultural values and, consequently, the food and
beverage culture.
This research has focused on the sustainability of the traditional cuisine
products and dishes of Cyprus, which are considered part of the intangible cultural
heritage. Face-to-face interviews were conducted with 18 food and beverage service
businesses operating in the city of Famagusta, Turkish Republic of Northern Cyprus.
This research used a sampling method for the sample, one of the non-random sampling
methods. For this data analysis obtained from the interviews was examined using
descriptive analysis and analyzed in detail using content analysis.
The research results identified how businesses utilize and present traditional
products and dishes, highlighting their contribution to the sustainability of local
cuisine. It was found that traditional dishes are featured in businesses and preferred by
both locals and tourists. However, difficulties in preparing these dishes and finding
local staff were identified as factors threatening sustainability. Additionally,
suggestions were provided based on the participants' perspectives on the sustainability
of Cyprus' traditional cuisine as part of intangible cultural heritage. |
Description: | Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2024. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/6371 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Tourism
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|