DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/6415

Title: The Use of Passive Cooling Strategies to Improve the Thermal Comfort of Mid-rise Contemporary Residential Buildings in Abuja, Nigeria
Authors: Sevinç, Harun (Supervisor)
Umar, Abida Ibrahim
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture
Keywords: Thesis Tez
Architecture Department
Residential Buildings--Abuja, Nigeria
Architecture, Domestic
Architecture and climate
Climate-responsive design, Medium-rise buildings, Design strategies
Solar heating--Passive systems--Cooling
Air conditioning
Buildings--Energy conservation
Architecture and climate--Solar Houses
Solar air conditioning
Issue Date: Nov-2023
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Umar, Abida Ibrahim. (2023). The Use of Passive Cooling Strategies to Improve the Thermal Comfort of Mid-rise Contemporary Residential Buildings in Abuja, Nigeria. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This research delves into the crucial issue of enhancing thermal comfort in Abuja's residential buildings, while also addressing the pressing energy crisis, need for heightened level of comfort and sustainability in architecture. The central objective of this study was to investigate the use of passive cooling strategies in improving the thermal conditions of residents in Abuja. The research focused on mid-rise residential buildings, examining the feasibility and effectiveness of various passive cooling strategies. Through an in-depth review of existing theoretical data, the administration of questionnaires, and extensive analysis through physical observation of selected mid-rise residential buildings within Abuja. Passive cooling strategies, such as ventilative cooling, nocturnal cooling, radiative cooling, evaporative cooling, and earth coupling were reviewed. Specifically, the strategies adopted in the case studies were: Ventilative cooling, through appropriate window sizing, building orientation, form, and courtyard utilization, evaporative cooling, by incorporating green areas and vegetation in outdoor spaces. Lastly, heat gain prevention techniques by implementing appropriate building orientation, form, distribution of indoor spaces, thermal mass, and exterior building surfaces were also implemented. Although, these strategies were considered effective by the occupants, it remains evident that their exclusive use will not suffice to achieve the desired level of comfort in Abuja's houses. Therefore, the adoption of renewable energy sources to power active cooling strategies is recommended. Interestingly, the satisfaction levels of residents which is relatively high, as per the questionnaire, is in contrast with the results obtained from physical observations, highlighting the subjective nature of the questionnaire and thermal comfort within diverse climatic zones and individuals. Despite the significant number of respondents expressing their desire for further implementation of these strategies, the research recommends that professional organizations, such as the Nigerian Institute of Architects (NIA) and the Nigerian Green Building Commission (NGBC), conduct further research, develop building codes and standards, and collaborate with the Federal Housing Authority to ensure the widespread implementation of these sustainable practices, while also raising further awareness of the society on the concept of passive cooling in buildings.
ÖZ: Bu araştırma, Abuja'nın konut binalarında termal konforun artırılması gibi önemli bir konuyu ele alırken, aynı zamanda acil enerji krizini, mimaride yüksek düzeyde konfor ve sürdürülebilirlik ihtiyacını da ele alıyor. Bu çalışmanın temel amacı, Abuja'da yaşayanların ısıl komfor koşullarının iyileştirilmesinde pasif soğutma stratejilerinin kullanımını araştırmaktır. Araştırma, çeşitli pasif soğutma stratejilerinin fizibilitesini ve etkinliğini inceleyerek orta katlı konut binalarına odaklandı. Mevcut teorik verilerin derinlemesine incelenmesi, anketlerin uygulanması, ve Abuja içinde seçilen orta katlı konut yapıları üzerinde fiziksel gözlem sayesinde, kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Havalandırmalı soğutma, gece soğutma, radyatif soğutma, buharlaşmalı soğutma ve toprak kaynaklı soğutma gibi pasif soğutma stratejileri incelendi. Özellikle vaka çalışmalarında benimsenen stratejiler şunlardı: Uygun pencere boyutu, bina yönelimi, bina formu ve iç avlu kullanımı yoluyla havalandırmalı soğutma, dış mekanlarda yeşil alanlar ve bitki örtüsünün birleştirilmesi yoluyla buharlaşmalı soğutma. Son olarak, uygun bina yönelimi, bina formu, iç mekân dağılımı, ısıl kütle ve bina dış yüzeyleri uygulanarak ısı kazanımını önleme teknikleri de uygulandı. Her ne kadar bu stratejiler sakinler tarafından etkili görülse de, bunlar özel bir şekilde uygunlansada Abuja'nın evlerinde arzu edilen konfor düzeyine ulaşması için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle, aktif soğutma stratejilerini harekete geçirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesi tavsiye edilmektedir. İlginç bir şekilde, ankete göre sakinlerin nispeten yüksek olan memnuniyet düzeyleri, fiziksel gözlemlerden elde edilen sonuçlarla çelişmektedir; bu da anketin, farklı iklim bölgelerindeki ısıl konforun ve bireylerin subjektif doğasını vurgulamaktadır. Bu stratejilerin daha fazla uygulanması yönündeki isteklerini ifade eden önemli sayıda katılımcıya rağmen, araştırma, Nijerya Mimarlar Enstitüsü (NIA) ve Nijerya Yeşil Bina Komisyonu (NGBC) gibi profesyonel kuruluşların daha fazla araştırma yapmasını, bina mevzuatı geliştirmesini önermektedir. Ayrıca standartların geliştirilmesi ve bu sürdürülebilir uygulamaların yaygın şekilde uygulanmasını sağlamak için, Federal Konut İdaresi ile işbirliği yapılması, ve aynı zamanda binalarda pasif soğutma kavramı konusunda toplumsal farkındalığının arttırılmasını önermektedir.
Description: Master of Science in Architecture. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2023. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Harun Sevinç
URI: http://hdl.handle.net/11129/6415
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
UmarAbida-Master.pdfThesis, Master12.76 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback