The role of technology in providing the efficiency of kitchen design

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.author Tehrani, Maryam Mansouri
dc.date.accessioned 2014-06-16T11:11:12Z
dc.date.available 2014-06-16T11:11:12Z
dc.date.issued 2012-05
dc.identifier.citation Tehrani, Maryam Mansouri. (2012).The role of technology in providing the efficiency of kitchen design. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Architecture, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/1266
dc.description Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2012. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özlem Olgaç Türker en_US
dc.description.abstract ABSTRACT: The Kitchen Concept has gone through very radical changes since its existence. At the beginning of the 20th century, it was only used by cooks and servants and what went on in the kitchen was not of any concern to the rest of the household occupants. As the meals were served in the dining room, the aesthetical aspect of the kitchen was not important. When servants were abolished, women resumed their duties in the kitchen. Technological advancements did not ease the chores that they had to perform but only added more on top of everything else. As women searched for jobs outside of the kitchen, the kitchen itself had evolved into a multifunctional space that was as important as the rest of the house in terms of aesthetics. Nowadays a lot of time and money is spent in the kitchen to make it more appealing to guests and owners alike. In today’s kitchen, there are multiple solutions to increase efficiency around it to reduce the time spent for cleaning and cooking. With the development of the kitchen industry, capability of creating a functional kitchen design is being greatly considered. Existence of issues such as lack of space and visual quality, in addition to the requirements for careful planning brings up the consideration for solution such as technology. Technology, as an individual aspect in the design process, in addition to the fact that it is being constantly developed, it has its own effect on kitchen design, and its components. The aim of this study is to demonstrate the relationship between kitchen design and technology by questioning the role of technology in the efficiency of kitchens through ergonomic comfort. In this research, efficiency and physical comfort as well as ergonomic dimensions for kitchen design are investigated. Furthermore, the evolution of kitchens in relation to technology is studied. In the case study section, a number of companies are selected and analyzed in a variety of aspects including technology. This research is based on the qualitative methods that explore the benefits of technological improvements in kitchen designs and the interpretative research methods which is a type of qualitative research. It also includes quantitative research methods for determining the role of technology in international kitchen brands. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ÖZ: Varoluşundan bu yana mutfak kavramı birçok radikal değişikliklerden geçmiştir. 20’inci yüzyılın başında mutfak sadece aşçı ve hizmetçiler tarafından kullanılmış olup evin diğer sakinlerinin mutfakta neler olup bittiğine dair herhangi bir ilgi ve alakası yoktu. Aynı zamanda, yemek servisi yemek salonunda yapılmasından dolayı mutfağın estetiksel görünümü hiçbir zaman önemli olmamıştır. Yıllar sonra hizmetçiliğin ortadan kalkmasıyla kadınlar mutfak görevlerini üstlenmişler fakat teknolojik ilerlemeler kadınların mutfak işlerini kolaylaştırmak yerine var olan işlerinin üzerine iş katmıştır. Kadınların mutfak dışında iş arayışlarına girmesi üzerine mutfak, çok işlevli ve estetiksel yönü evin diğer kısımlarıyla eşit önem taşıyan bir alana dönüşmüştür. Günümüzde mutfağı ev sahipleri ve aynı zamanda misafirler için daha çekici bir görünüme sokmak amacıyla hatırı sayılır bir para ve zaman harcanmaktadır. Günümüz mutfağında temizlik ve yemek pişirme için harcanan zamanı azaltma ve işlevselliği artırmayı hedef alan farklı çözümler kullanılmaktadır. Mutfak endüstrisinin gelişmesiyle, işlevsel küçük bir mutfak tasarımı yaratma becerisi büyük oranda önem kazanmıştır. Yer azlığı ve görsellik ve aynı zamanda dikkatli planlama gereksinimleri olmak üzere ihtiyaçlar teknoloji gibi çözümleri su yüzüne çıkarmıştır. Tasarım sürecinin özgün yönlerinden biri olan teknoloji sürekli olarak gelişmesinin yanında özellikle küçük mutfaklar ve bileşenleri gibi olmak üzere mutfak tasarımı üzerinde özel etkisi olan bir alandır. Bu araştırmanın amacı, mutfak tasarımı ve teknoloji arasındaki ilişkiyi, mutfakların etkinliği üzerindeki rolünü ergonomik konfor kavramı yönünden göz önünde bulundurarak değerlendirmektir. Bu çalışmada, mutfak tasarımında fiziksel konfor ve etkinliğin yanında ergonomik boyutlar incelenip aynı zamanda mutfağın teknolojiyle bağlantılı olan gelişimi de araştırılacaktır. Örnek olay incelemesi kısmında belli sayıda şirket seçilmiş ve teknolojiyi de içeren farklı yönler göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Bu araştırmada mutfak tasarımlarındaki teknolojik gelişmelerin yararlarını araştıran nitel ve aynı zamanda nitel araştırmanın bir türü olan yorumsal araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, teknolojinin uluslararası mutfak markaları üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla aynı zamanda nicel, diğer bir tanımla sayısal, araştırma yöntemleri de içermektedir. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) en_US
dc.subject Interior architecture en_US
dc.subject Kitchens - Designs and plans en_US
dc.subject Kitchen Design - Technology - Kitchen Cabinets - Home Appliance - Kitchen Accessories - Efficiency en_US
dc.title The role of technology in providing the efficiency of kitchen design en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record