Abstract:
ABSTRACT: In Turkish Republic of Northern Cyprus, people usually like to watch private television channels from Turkey. This research has been conducted to find out what are the main perceptions of match-making programs have on people who live in Turkish Republic of Northern Cyprus and watch these programs. In this study it is investigated what kind of gender images represented by match-making programs broadcasted in Turkish private TV channels. Match-making programs are adapted to Turkish TV channels as “marriage programs” since 2007. They became one of the most popular TV programs in Turkey, if we look at the raising ratings in 2011. This adapted version of match making programs both attracted high interest of audiences and also are criticisized on media because of the moral values. People enjoy watching these programs but it is important to understand what attract people to watching these kinds of programs. One of my research question is “Why audiences like or does not like and why they watch the match-making programs in Turkish Republic of Northern Cyprus?” Through the analyze of interviews it is elaborated how the programs reproduce some gendered social values on gender roles.
Keywords: Match-making shows, Television programs, Popular culture, Match-making.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde genellikle Türkiye‟deki özel TV kanallarının takip edildiği görülmektedir. Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde yaşayan izleyicilerin çöpçatan programlarına bakışlarını ve programlarda ilgilerini çeken noktaları anlamak için yapılmıştır. Çalışmada çöpçatan programlarının ortaya çıkışı ve yaygınlaşması ele alınmış, bunun yanı sıra temsil edilen cinsiyet rolleri incelenmiştir. Çöpçatan programları 2007 yılında Türkiye‟ye evlilik programları olarak uyarlandı. Programların giderek artan popülerliği 2011 yılının izlenme oranları incelendiğinde açıkça ortaya çıkmaktadır. Evlilik programları izleyicilerin ilgisini yüksek oranda çekmekle kalmamış bunun yanı sıra medyada da sıklıkla eleştirilmiştir.
Bireyler bu programları izlerken eğlenirler ancak kişilerin bu programları izlemeye değer bulmaları ve seçmeleri araştırmaya değer ve önemlidir. “Kuzey Kıbrıs‟ta insanlar bu programları neden bu kadar çok sevmekte ve izlemektedir?” sorusu çalışmanın temel çerçevesini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda izleyicilerin fikirlerini ve tecrübelerini incelemek adına röportaj yöntemi kullanılmış ve röportajlardan elde edilen bilgiler analiz edilmiştir.
Keywords; Çöpçatan programları, Televizyon programları, Popüler kültür.
Description:
Master of Arts in Communication and Media Studies. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication, Dept. of Communication and Media Studies, 2013. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pembe Behçetoğulları.