Abstract:
ABSTRACT: Conflicts live everywhere in the world and media represents them from variety angles. Media is an essential tool for successful foreign policy. Every country has its own foreign policy and interests. Foreign policy of a country could be defined in a relation to local interests. The main goal of this study is to find out if the media is in favor of presenting foreign news in relation to its own country‟s interests or not. The representation of Nagorno Karabakh conflict in New York Times newspaper was chosen as a sample for this study. Historical background of the conflict, international news flow, conflict news value, peace journalism, and etc have been debated in the literature review. Quantitative methodology has been favored in this case study. For data collection content analysis has been done. This study looks at the news stories about Nagorno Karabakh conflict in New York Times online newspaper. Specific time period of 1992-1997, and 2007-2012 was chosen for the research. Several questions such as how the Nagorno Karabakh conflict represented in NYT newspaper, which aspects of the conflict was touched and how the coverage of the conflict has changed through the time, tried to be answered. Suggestions for further researchers can be to broaden the study into the television and radio news stories, to explore if they are also in favor of presenting foreign news in relation to its own country‟s interests or not.
Keywords: Nagorno Karabakh Conflict, International News Flow, Conflict News Value, Peace Journalism.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Fikir ayrılıkları ve kavgalar dünyada her yerde yaşanıyor ve medya onları çeşitli açılarla bizlere aktarıyor. Medya başarılı bir dış politikası için önemli bir araçtır. Her ülkenin kendi dış politikası ve çıkarları vardır. Bir ülkenin dış politikası yerel çıkarları ilişkisi ile tanımlanabilir. Bu çalışmanın temel amacı, medya kendi ülkesinin çıkarlarını ya da bununla ilgili olarak yabancı haber sunmayı lehine olup olmadığını öğrenmektir. ABD'de medyasında, NYT qezetesinde Dağlık Karabağ sorununun temsili bu çalışma için örnek olarak seçildi. Çatışmanın tarihsel arka planı, uluslararası haber akışı, çatışma haber değeri, barış gazeteciliği, vb literatürde tartışma konusu olmuştur.
Bu araştırmada sayısal yöntem tercih edilmiştir. Veri toplanırken New York Times‟ın elektronik ortamda yayınlanmış olan Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili haberler ele alınarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan kaynaklar 1992-1997 ve 2007-2012 yılları arasında çıkan yayınlar ile sınırlandırıldı. Yayınlar incelenirken NYT gazetesinde Dağlık Karabağ çatışmasının nasıl ele alındığı, hangi çatışmaların ele alındığı ve zaman içerisinde çatışma kapsamının nasıl değiştiği soruları cevaplanmıştır. Diğer araştırmacılar için sunulan öneriler ise medyanın kendi ülkelerinin çıkarlarını ya da bununla ilgili olarak yabancı haber sunmanın lehine olup olmadığını televizyon ve radyo haberlerini inceleyerek keşfetmektir.
Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ Sorunu, Barış Gazeteciliği, Çatışma Haber Değerleri, Uluslararası Haber Kapsamı.
Description:
Master of Arts in Communication and Media Studies. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication, Dept. of Communication and Media Studies, 2013. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurten Kara.