Abstract:
ABSTRACT: Place attachment is defined as a significant relation between people and their surrounding environment. It has certain characteristics about different aspects of people and place. The study tried to investigate about different dimensions of place attachment among foreign students who are living in Famagusta city during their undergraduate and/or post-graduate education. Famagusta is one of the most important city of Northern Cyprus since a high portion of its residence are foreign students. It is aimed to show in this study that how different groups of students from different socio-cultural background, develop different patterns of attachment to the city. In addition, it is attempted to find out influencing factors that increase attachment of students to their new environment. 150 students from the Eastern Mediterranean University have been surveyed by using a close- ended questionnaire. These participants were selected randomly from all of the Bachelor, Master, and PhD levels that were from Iran, Nigeria and Turkey. Through the questionnaire it is examined how length of residency, satisfaction from existing facility, sharing social and cultural elements, communication skills and etc. affect the attachment of students to the city. The evaluation of data indicates that development of attachment depends on many social variables and spatial dimensions. The findings showed that among these nationalities Turkish students have the highest degree of attachment to the city.
Keyword: Sense of attachment, place identity, satisfaction, foreign students.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ:
Yer bağlılığı kavramı, bireylerin etrafındaki çevreleri ile kurdukları özel ilişki olarak tanımlanmaktadır. Bu özel ilişkide, hem bireyler hem de çevre ile ilgili özellikler önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, lisans ve/veya lisansüstü eğitimini tamamlamak amacıyla Gazimağusa şehrinde ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerin, şehir ile kurdukları yer bağlılığı duygusunun çeşitli boyutlarını araştırmaktır. Kuzey Kıbrıs’ın önemli şehirlerinden biri olan Gazimağusa’da ikamet edenlerin çoğunluğunu yabancı öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada, farklı sosyo-kültürel kökenlere sahip öğrencilerin, ne şekillerde farklı bağlılıklar geliştirdiklerini tespit etmek amaçlanmıştır. Buna ek olarak, öğrencilerin yeni çevrelerine karşı hissettikleri bağlılık duygusunu artıran faktörlerin araştırılması da çalışmanın amaçlarından birini oluşturmaktadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin 150 öğrencisi ile kapalı uçlu anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İran, Nijerya ve Türkiyeli olan bu öğrenciler, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora seviyelerinden rastgele seçilmiştir. Gerçekleştirilen anket çalışmasında, öğrencilerin ikamet süresi, çevredeki imkanlardan memnuniyetleri, sosyal ve kültürel paylaşımları, iletişim becerileri gibi faktörlerin, şehre olan bağlılıklarının ne derece etkili olduğu sorgulanmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermektedir ki, yer bağlılığı, birçok sosyal değişken ve çeşitli mekansal boyutlar doğrultusunda gelişmektedir. Bu veriler doğrultusunda, yapılan çalışmada, söz konusu öğrenci grupları arasında, şehre en fazla bağlılık gösteren grubun Türkiye’den gelen öğrenciler olduğu ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler: Yer bağlılığı, yer kimliği, memnuniyet, yabancı öğrenciler.
Description:
Master of Science in Urban Design. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2014. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren Boğaç.