Abstract:
ABSTRACT: The current study investigates the effect of a type of dynamic assessment, Mediated Learning Experience, on the essay writing ability of different genders of Iranian EFL learners. In order to accomplish the goal of this study, 60 pre-intermediate male and female Iranian language learners were selected out of 100 students based on their performance on the standard test of OPT (Oxford Placement Test). They were randomly assigned into two control groups, one male and one female, and two experimental groups, one male and one female in a way that each one consisted of 15 learners. The groups were pre-tested at the beginning and then each passed different treatment periods in 10 sessions. The experimental groups were trained with mediation through mediated learning experience and the control groups were taught in the traditional way of teaching and testing. Finally, all the groups participated in a post-test and a One-Way ANCOVA was used for analyzing the scores obtained from the pre-tests and post-tests in all control and experimental groups. A t-test was also used for comparing the results in the post-tests of the groups and it was revealed that the two experimental groups that experienced the mediation approach, were more successful compared with the other two control groups who were taught traditionally. The findings of this study suggest that dynamic assessment through mediated learning experience, not only promotes the writing ability of the learners, but it is also gender related. Pedagogical implications for teachers and students who are in relation with essay writing teaching and learning are proposed.
Keywords: Dynamic assessment, mediated learning experience, zone of proximal development, graduated prompt.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Bu çalışma dinamik bir değerlendirme türü olan Aracılı Öğrenme Deneyimi’nin EFL öğrencilerinin kompozisyon yazma yeteneğine olan etkisini, ayni zamanda bu etkinin farklı cinsiyetlerdeki yansımalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın hedefine ulaşması için OPT (Oxford Placement Test)’e katılan İran’lı 100 öğrenci arasından İngilizce dil seviyesi orta-alt olan 60 kız ve erkek öğrenci seçilmiştir. Bu öğrenciler rastgele yapılan bir gruplama ile herbiri onbeş öğrenciden oluşan iki kontrol gurubu ve iki deney gurubuna bölünmüştür. Grupların hepsi de ilk başta ön-test ve ardından da on bölümlük (özel) derslere tabi tutuldular. Deney gruplarına azami öğrenme gelişimlerini artırmak için Aracılı Öğrenme Deneyim merkezli dersler, kontrol gruplarına ise geleneksel tarzda dersler verildi. Son aşamada ise tüm öğrenciler ön-test benzeri bir final-teste tabi tutuldular. Tüm grupların almış oldukları ön ve final test sonuçlarının analizi için tek yönlü ANKOVA tekniği kullanılmıştır. Ardından, final-testlerini alan tüm grupların sonuçlarını karşılaştırmak için bir de t-test tekniği kullanılmış ve Aracılı Öğrenme Deneyimi oturumlarını alan deney gruplarının (kontrol gruplarına kıyasla) daha başarılı oldukları saptanmıştır. Dolayısıyle, bu çalışmanın bulguları dinamik bir değerlendirme türü olan Aracılı Öğrenme Deneyimi’nin öğrencilerin yalnızca yazma kabiliyetlerinin geliştiğini göstermekle kalmayıp, ayni zamanda cinsiyetler arasında farklılıklar olduğunu da göstermiştir.
Anahtar kelimeler: Dinamik değerlendirme, aracılı öğrenme deneyimi, geleneksel öğretme yöntemi, azami öğrenme gelişimi, ilerlemeci teşvikler.
Description:
Master of Arts in English Language Teaching (ELT). Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching, 2014. Supervisor: Prof. Dr. Necdet Osam.