Abstract:
ABSTRACT: Due to decreasing birth rates, increasing life expectancy by healthier lifestyles, progress in medical science, and the subsequent improvements in longevity, the Iranian population and workforce are aging. And this dramatic shift will continue for the next decades. Although the importance of this topic is clear, currently research about it is limited; there is no published research about Iranians’ older workers retention in the workplace. Thus the aim of the research is to explore the factors affecting older Iranian workers’ retention in to the workforce. First the study explores the relationship between successful aging and retention of older workers in the workplace influenced by non-obligatory factors, and then investigates the relation of obligatory factors which force the employees to stay in the organization. The study develops a model; and finds the correlation between variables. The data were collected from 132 older employees, aged 40 years or above who are working full-time in one of the public banks in Iran. The significant findings of the research will help the management and organizations to implement human resource strategies such as training and development practices and flexible work options, for retaining the older workers in to the workforce. Due to the shortage of younger workers and insufficient knowledge and experience in the workforce, implementing these strategies is very critical for success. In the society retaining the older workers in the workplace will increase the economic growth, promote the pool of skilled and professional workers, and finally help to reduce public expenditures.
Keywords: Older workers, obligatory factors, non-obligatory factors.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Doğum oranlarının düşmesi, daha sağlıklı yaşam tarzları ve tıp alanında yaşanan gelişmeler neticesinde yaşam süresinin uzaması sonucunda Iran nüfusu ve işgücü yaşlanmaktadır. Bu trendin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi beklenmektedir. Konunun önemi açık bir şekilde ortada olmasına rağmen, bu alanda yapılan araştırma sayısı çok kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı Iran’da yaşlı çalışanların kurumunda kalmasını etkileyen faktörleri incelemektir. Öncelikle zorlayıcı olmayan faktörler incelenmektedir bunun yanında zorlayıcı faktörler de modele dahil edilmiştir. Veriler İran’da bir kamu bankasında çalışan yaşı 40 ve üzeri olan 132 çalışandan toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları yöneticilerin yaşı ilerleyen çalışanları kurumlarında tutabilmeleri için daha etkili insan kaynakları politikaları geliştirmesini sağlayacaktır. Eğitim ve geliştirme ile esnek çalışma modelleri buna örnek olarak verilebilir. Kurumlar için yaşı ilerleyen çalışanlar deneyim ve bilgi birikimi bakımından çok etkili olabilmektedir. Toplumsal açıdan da yaşlı nüfusun iş gücünde kalmasını sağlamak ekonomik gelişmeyi teşvik edecek ve kamu harcamalarının yükselmesini engelleyecektir.
Anahtar Kelimeler: Yaşlı işçiler, zorunlu faktörler, zorunlu olmayan faktörler.
Description:
Master of Business Administration. Thesis (M.B.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2014. Supervisor: Prof. Dr. Cem Tanova.