Abstract:
ABSTRACT: The world of business is constantly changing and experiencing a continuous expansion path due to globalization. This urges business people to look for and get new opportunities, but also confronts them to a serious challenge from competitors. The assessment of their efficiency goes through some various performances checks like market shares from outputs sold or provided, net profit earned or return on investments. Among those criteria of performance, there is also the non-negligible human capital performance without which the previous could not be possible. This is usually the responsibility of managers and supervisors to assess the employees’ effectiveness. However there is an issue of objectivity and accuracy in the process of the performance appraisal and it is worthy to explore on it.
The present study investigates on how a manager’s mindset can influence his appraisal effectiveness. Mindset is a personal belief about the fixedness or malleability of human attributes. Thus holding either a fixed or a growth mindset may be a factor in causing inconsistencies in the perception, judgment and evaluation of a performance. The current study proposed some satisfactorily empirical results and thus contribute to the existing literature of related topics and made some implications for managers, policy makers as well as the society in general.
Keywords: managers, mindset, performance appraisal, I/O psychology, human resource management.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: İş dünyası küreselleşmenin de etkisiyle sürekli bir değişim içerisindedir. Bu değişim iş insanlarını hem yeni fırsatlar arama hem de rekabet üstünlüğü aramak zorunda bırakmıştır. Performanslarını değerlendirmek için pazar payı, karlılık, ve yatırımların geri dönüşü gibi faktörleri takip etmek durumundadırlar. Performans kriterleri arasında ihmal edilmemesi gereken bir faktör de insan sermayesinin performansı yer almalıdır. Yöneticilerin en önemli sorumluluklarında biri de çalışanların performanslarının değerlendirilmesidir ancak bu konuda tarafsızlık, tutarlılık ve geçerlilik çok önemlidir ve incelenmelidir.
Mevcut çalışma yöneticinin zihniyetinin performans değerlemede etkisini incelemektedir. Zihniyet insan özelliklerinin ne ölçüde değişebilir veya değişmez olduğuna yönelik kişisel inançlarla ilgilidir. İnsanların değişebileceği veya değişmez olduğu ile ilgili yönetici inançları yöneticinin performans değerlendirmelerini etkileyebilecektir. Çalışma sonucunda ampirik olarak bu ilişki ortaya konulmuştur. Bulgular sonucunda yöneticilere, karar vericilere ve topluma yönelik tavsiyeler yapılmıştır.
Anahtar Sözcükler: yöneticiler, zihniyet, performans değerlendirme, endüstriyel/örgütsel psikoloji, insan kaynakları yönetimi.
Description:
Master of Business Administration. Thesis (M.B.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2015. Supervisor: Prof. Dr. Cem Tanova.