Abstract:
ABSTRACT: Hofstede's cultural dimensions are considered as a benchmark for measurement of culture differences between several nations. Yet, the sole method of measuring such cultural differences until now has been through survey data that have been collected and reconfirmed by various studies over the past decades. Compared to the self-reported, formal, survey-based method of data collection where participants are aware that they are being measured, a non-invasive and discreet method of measuring cultural values in natural settings would be far more appropriate. Realizing this need and inspired by game-theory studies in economics and cognitive studies in psychology, this study explores whether similar simulations can be designed to measure cultural dimension values in actual or designed real-life settings. The setting in our study was the behaviors of family members at dinner table and the comparisons were made between Turkish and Nigerian cultures. By using semi structured interview techniques, data was collected from Nigerian and Turkish students within the university campus and Turkish people living in North Cyprus. Findings confirm the literature on power distance, individualism, and masculinity, and deviate from the literature on uncertainty avoidance. Most importantly, the exploratory study process reveals that trying to observe cultural differences at every day settings require far more detailed observations along a much longer time period and more sophisticated analysis than a master‟s thesis allows. The divergence of behaviours do indicate the potential benefits of using such natural setting experiments especially for human resource field.
Keywords: Hofstede, cultural dimensions, table manners, comparative culture.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Hofstede‟nin kültürel boyutları, uluslar arası kültürel farklılıkların ölçümünde önde gelen kriter olarak kabul görmektedir. Halbuki, bu kültürel farklılıkların ölçümünde son elli yılda kullanılan tek yöntem, çeşitli yer ve zamanlarda yapılan standardize edilmiş anket çalışmalarıdır. Kişinin, kendi davranışlarının ölçüldüğünün bilincinde olarak kendi hakkında beyanda bulunduğu resmi anket tabanlı veri toplama yöntemlerine kıyasla, müdahaleci olmayan, daha gizli saklı bir yöntemle ve doğal ortamlarda yapılacak kültürel değer ölçümleri çok daha yerinde olacaktır. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere ve iktisattaki oyun teorisi çalışmaları ile psikolojideki algısal çalışmalardan esinlenerek tasarlanan bu çalışma, doğal veya tasarlanmış gerçek yaşam ortamlarında kültürel boyut değerlerinin ölçülebileceği benzer simülasyonların gerçekleştirilebilirliğini keşifsel olarak araştırmıştır. Çalışmamızda odaklanılan ortam, aile üyelerinin yemek masasındaki davranışları olup, Türk ve Nijerya kültürleri arasında kıyaslamalar yapılmıştır. Yarı-yapılanmış mülakat teknikleri kullanılarak, üniversite kampüsü içindeki Nijeryalı ve Türk öğrencilerden ve Kuzey Kıbrısta yaşayan Türklerden veri toplanmıştır. Bulgular, güç mesafesi, kişisellik, ve erkeksilik boyutlarında literatürü teyit ederken, belirsizlik kaçınımı boyutunda literaturden farklıdır. Daha da önemlisi, keşifsel araştırma süreci göstermiştir ki, kültürel farklılıkların günlük ortamlarda gözlemlenebilmesi için bir master tezine ayrılabilecek gözlem ve analiz kaynaklarından çok daha fazlası gerekmektedir. Davranışların çeşitliliği, doğal ortam deneylerinin ileride insan kaynakları uzmanlarına potansiyel faydalar sunabileceğine işaret etmektedir.
Anahtar Kelimeler: Hofstede, kültürel boyutlar, masa etiketi, kıyaslamalı kültür.
Description:
Master of Business Administration. Thesis (M.B.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Business Administration, 2015. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet İslamoğlu.