Abstract:
ABSTRACT: Territoriality is an initial human behavior. It is an effort in order to distinguish between something internal in front of something external. It is an attempt to emphasize an area as it is owned by man (individual, family, community). It is a try to keep unwanted factors out. In simples way, a wall, a fence, a hedge, or a curtain are instance of territorial elements. Furthermore it goes beyond that; it might become a piece of craft which shows an idea, or stimulation for other activities.
This study has two main aims: first to study the territorial aspects of place definition in both physical and non-physical sides of it in neighborhood scale. The first attempt is to explore the existing literature in order to find important variables which define man’s territories and borders. Moreover these variables would be examined in field study. Second attempt is to explore areas within or in-between these definitions in order to find the gaps, and investigate on the effects which these gaps might cause.
The aim is to find what the existing features of territorial behavior are, and explore which kind of gaps existed in neighborhood territories, and explore what are the features of these gaps. The main variable from the existing literature would be considered in the methodology in order to collect relevant data. It is expected that these gaps and overlaps might have both positive and negative effects.
Keywords: Territorial behavior, Place definition, In-between places.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Mesken insan davranışı açısından temeldir. İçeride olanla dışarıda olanın ayırdedilme çabası olarak da nitelendirilebilir. İnsanlar(birey/aile/toplum) tarafından aidiyat geliştirilen alanı tarif eder. Aynı zamanda istenilmeyen faktörlerin dışlanmasını da sağlar. Çok basit anlamda, bir duvar, çit, veya perde meskeni tarif eden elemanlar olarak nitelendirilebilir. Bunun ötesinde, mesken tanımı, bir fikri gösteren veya bir hareket için uyaranı oluşturan elemanları da kapsar.
Bu çalışmanın iki ana amacı arasında, komşuluk ölçeğinde, mekan tanımı açısından (fiziksel ve sosyal) meskensel boyutu ele almak ve bu bağlamda mevcut kaynakların da yardımı ile mesken ve sınır kavramları ile ilgili faktörlerin incelenmesinden oluşur. Daha sonraki kısımda, bu faktörlerin yardımı ile, ilgili alan çalışmasının yürütülmesidir. İkinci olarak, meskenle ilgili belirtilen tanımları içerisinde barındıran veya bu tanımları içermeye alanlar ayrıştırılarak arada kalan boşluk tanımı ve etkileri incelenecektir.
Ana amaç meskensel davranışların karakteri ve türleri ile ilgili tanımlamalarda bulunmak, olası boşlukları ve karakterlerini değerlendirmektir.Çalışma, alan çalışmasında, mekanlardaki meskensel özellikleri teoride tartışılan kategoriler kullanarak sınıflandırmak; kesişen, ayrışan ve arada kalan alanlar için olumlu ve olumsuz özellikler/etkileri üzerinden bulguların analiz ve değerlendirmesini içermektedir.
Anahtar kelimeler: Meskensel Davranış, Mekan algısı/tanımı, arada kalmış mekanlar.
Description:
Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2012. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Resmiye A. Atun.