Abstract:
ABSTRACT: One of the most important group of advanced materials in Engineering is the polymer composite such as Carbon Fiber Reinforce Polymer (CFRPC) or Glass Fiber Reinforce Polymer (GFRP) which have been used in different industries including aerospace, shipbuilding and automotive. The mechanical manufacturing processes are not appropriate for shaping of Polymer Composites because these cause material damage.
In this work, two advanced of manufacturing processes named as Water-jet machining and Laser machining were employed with an objective to find the most useful one in reducing processing damages. To do so, samples of two materials (CFRPC and GFRPC) were cut employing both of the processes and then Scanning Electron Microscopy and Open Hole Tensile Test were performed on each sample. The Scanning Electron Microscopy showed that the Laser-machined work pieces underwent melting of resin in the composite and caused delamination in the surrounding areas of cut surface. From the results of Open Hole Tensile Test, it was found that the Laser machining caused reduction in strength of GFRPC, however no such an effect was noticed for CFRPC. Water-jet machining did not pose any adverse effect on strength of either material.
In conclusion, Water-jet machining process is the most suitable method to process considered composites from perspectives of surface quality, delamination, productivity and cost. Keywords: Carbon Fiber Reinforce Polymer Composite; Glass Fiber Reinforce Polymer Composite; Delamination.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Mühendislikte ileri malzemelerin en önemli gruplarından biri de Karbon lifli armatür polimeri (CFRPC) veya Cam Elyaf armetür polimerdir (GFRPC). Bu malzeler havacılık, gemi inşa ve otomotiv olmak üzere farklı sektörlerde kullanılmaktadır Mekanik üretim süreçleri Polimer Kompozitlerin şekillendirilmesi için uygun olmadığı için maliyetlidir.
Bu çalışmada, Su-jet işleme ve Lazer işleme olarak adlandırılan iki gelişmiş üretim süreçleri işleme zararlarının azaltılmasında en yararlı olanı bulmak için kullanılmıştır. Bunu yapmak için, iki malzemeden (CFRPC ve GFRPC) numuneler üzerinde her iki işlemi uygulanarak kesilmiş, numuneler daha sonra Taramalı Elektron Mikroskobu ile incelenmiş, açık delik Çekme Testi ile test edilmiştir.
Taramalı Elektron Mikroskobu ile yapılan incelemeler sonucunda Laser ile işlenmiş numunelerin bileşenlerinde bileşik reçine erime olduğu ve kesilen yüzeylerinde katmanlarının ayrılmasına neden olduğunu tespit edildi. Açık delik Çekme Testinin incelemeleri sonuçlarından, lazer işlemede GFRPC kuvvetindeki azalmaya neden olduğu bulunmuştur ancak böyle bir etki CFRPC için saptanmadı. Su jeti işlemesinin malzemeye gücü üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi saptanmadı.
Sonuç olarak, su-jeti işleme işlemi yüzey kalitesi, yüzeyin yıpranması, verimlilik ve maliyet açısından değerlendirildiğinde en uygun yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: Karbon Elyaf güçlendirmek Polimer kompozit; Cam Elyaf güçlendirmek Polimer kompozit; katman ayrılmas.
Description:
Master of Science in Mechanical Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2014. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ghulam Hussain.