Abstract:
ABSTRACT: The purpose of the current research is to make it possible to compare the energy performance of different windows in a simple model. The net energy gain through windows depends both on the thermal transmittance (U-value) and the total solar energy transmittance (g-value). This fact makes it difficult to choose a window with respect to the energy performance in a given case. To be able to compare several glazing and windows combinations in an easy way, a dynamic simulation tool have been used, giving the net energy gain of U-value and g-value which are based on the orientation and specific latitude of the windows. In addition, each single simulation shows the net energy gain in an educational building which makes it possible to evaluate the energy performance of different glazing with regard to solar radiation and heat loss for the Colored Building located in Eastern Mediterranean University. The simulation tool, WINDOW7.2, provides an easy way for comparing different advanced windows and giving the optimum alternative for Cyprus climate. The method is not only useful for comparing window products so to replace the existing ones, but is also valuable for handling the energy performance of windows in a general and realistic way, in the early phase of designing a new building, via considering local climatic conditions.
Keywords: Windows, Glazing, Energy Performance, Simulation Tools, Hot-Humid Climate.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Bu çalışmanın amacı farklı pencerelerin enerji performansını basit bir modelde karşılaştırmasinin mümkün sağlamaktir. Bir pencereden elde edilen net enerji kazancı hem termal geçirgenlik (U değeri) ve hem toplam güneş enerjisi geçirgenliğine (g-değeri) bağlıdır. Bu durum enerji performansı açısından pencerelerinin seçiminde verilen örnekte zor bir durumda bırakmaktadır. Kolay bir şekilde birkaç cam ve pencerelerin kombinasyonları karşılaştırmak için, dinamik bir simülasyon aracığiyla net enerji kazanımını U-değeri ve G-değeri kazanımını ki oryantasyon ve pencerelerin belirli enlemine bağlıdır. Ayrıca, Doğu Akdeniz Üniversitesinin Renkli Binasında, bir eğitim binasinin net enerji kazancını gösteren her bir tek simülasyon ki enerji performansını farklı cam değerlendirmesinin güneş radyasyon ve ısı kayıpları dayanarak mumkun saglamaktadir. Simülasyon araçları WINDOW7.2 farklı gelişmiş pencerelerin karşılaştırmasina, Kıbrıs iklim optimum bir alternatif olarak kolay bir yol sağlar.
Bu yöntem mevcut pencerelerin değiştirilmesi için pencere ürünlerinin karşılaştırılması ile ilgili olarak yararlıdır, aynı zamanda yerel iklim koşulları dikkate alınarak yeni binaların tasarımında erken dönemde genel ama gerçekçi bir şekilde pencerelerin enerji performansını işlemek için yararlı olabilir .
Anahtar Kelimeler: Pencereler, Cam, Enerji performansı, Simülasyon araçları, sıcak-nemli iklim.
Description:
Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sadiye Müjdem Vural.