Abstract:
This thesis investigates the interior design characteristics that have significant effect on the contemporary art museums. There are different types of museum that have some similar rules in common. It tries to analyze one specific museum type that is contemporary art museum, due to interior design features in case of six examples. Case studies are selected from six different countries around the world and categorized in two groups due to the building type, which is originally designed as museum and adaptive-reused type of museum building. Data collection has been done through literature survey, photography, scholarly articles and documentary movies. It uses qualitative method of research. In the first chapter, necessary factors due to defining interior design of contemporary art museums have been mentioned. Second chapter is dedicated to the process of evolving museums throughout the history; explain the general information about museum buildings and their type. In the third chapter, design of museum building is analyzed due to interior design factors that are Light and color, functional arrangement, circulation and accessibility, security, environmental factors, finishing material, exhibition units and furniture and style. The fourth chapter is the analysis of case studies in detail and extracts their similarity and differences in the inventory tables. The whole information and findings in this research are aimed to extract the common procedures that contemporary art museums utilize to be consistent and successful. As the conclusion, some common rules and regulations in contemporary art museums are derivate.Öz:Bu tez cağdaş sanat müzeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olan iç mekan tasarım karakteristiklerini incelemektedir. Farklı çeşit sanat müzelerinin ortak olarak sahip olduğu bazı genel tasarım prensipleri vardır. Bu çalışmada temel olarak ele alınan çağdaş sanat müzelerinden, farklı ülkelerde yer alan altı önemli örnek seçilmiştir. Seçilen bu örnekler orjinal olarak müze olarak tasarlananlar ve sonradan kullanımı değişerek müzeye dönüştürülenler olarak iki kategoride incelenmiştir. Her iki kategori için seçilen üçer örnek, iç mekan tasarımı için önemli olan ışık ve renk, fonksiyonel kurgu, dolaşım ve erişilebilirlik, güvenlik, çevresel faktörler, bitirme malzemesi, sergi üniteleri, mobilya ve genel tasarım tarzı ele alınarak analiz edilip sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmada genel olarak literatür taraması, yerinde gözlem, fotoğraflama, ve belgesel filmler aracılığı ile yapılmıştır. Bu araştırmada genel olarak nitel yöntem kullanılmıştır.
Tezin birinci bölümü çalışma hakkında genel bilgi vermektedir. İkinci bölüm ise müze kavramını hakkında bilgi verip, tarih boyunca müzelerin gösterdiği gelişimi ve farklı çeşitlerini ortaya koymaktadır. Üçüncü bölümde çağdaş müze binalarının tasarımına değinilip, özellikle iç mekan tasarımı, ışık ve renk, fonksiyonel kurgu, dolaşım ve erişilebilirlik, güvenlik, çevresel faktörler, bitirme malzemesi, sergi üniteleri, mobilya ve genel tasarım tarzına bağlı olarak tartışılmıştır. Dördüncü bölüm analiz çalışmalarını kapsamaktadır. Belirtilen iç mekan tasarım kriterleri ele alınarak seçilen örnekler analiz edilip, karşılaştırma çalışması yapılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulguların, çağdaş sanat müzelerinin iç mekan tasarımına ışık tutması hedeflenmiştir. Ayrıca, orjinal olarak müze olarak tasarlananlar ve
sonradan kullanımı değişerek müzeye dönüştürülenler arasındaki iç mekan tasarımına dair farklı yaklaşımları ortaya koymaktadır.
Description:
Master of Science in Interior Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Interior Architecture, 2014. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nazife Özay.