Abstract:
ABSTRACT: Historical buildings and monuments are the holders of previous cultures and life styles. Sustaining these buildings by restoring and re-using them with their original character is important for development of culture. Many industrial buildings are valuable heritage buildings that should be conserved for the future. Architectural heritage such as historic urban or sites, historic buildings and traditional houses are important evidences of the past life style. The conservation of these traditional values in the context of conservation and revitalization of architectural heritage is in a sense the continuity of culture. The main goal of conservation is to enliven cultural properties by evaluating their architectural, historical, environmental, visual and aesthetic characteristics.
Historically Cyprus is an agricultural Island,olive is one the most cultivated products of the Island, it always had an effective role in the economic field and there are one or more than one olive oil mills or factories in many villages around the Island. Vast of these mills or factories are abandoned and left with their original and ruined structure; these olive oil mills and factories are important elements of the industrial heritage of the Island. The number of deteriorated olive oil mills in North Cyprus is high and unfortunately these industrial buildings have not been documented yet and they are abandoned without function. Conserving these types of buildings and giving a new function according to their location, size and their potential can help to future generations to understand where they are coming from. By restoration and reusing them as public places, culture and history of past will be safe and kept for next generations. The first chapter includes the problem definition, aim and Scope, limitation of study and methodology in detail. Chapter 2 includes general information about conservation, classification of industrial heritages and also some principles for conservation of industrial heritages; also some successful re-functioning examples from the world will be discussed. In chapter 3, an overview on the olive oil mills and factories in North Cyprus is given from different aspects like different processing methods. In chapter 4, the recommendations for new functions for conservation and reuse are proposed. Proposals are developed according to international contemporary charters and guidelines, which emphasize appropriateness to the tangible and intangible architectural values and the original style of the industrial heritage. The conclusion chapter includes guidelines for the reuse of the olive oil processing industrial heritage of North Cyprus in the particular case of Zeyko Olive Oil Factory.
Keywords: Conservation of industrial heritage, historical heritage, industrial building, olive oil Industry in Northern Cyprus.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Tarihi binalar ve eski eserler önceki kültürlerin ve yaşam tarzlarının taşıyıcısıdır. Kültürün gelişimi için eski binaları orijinal karaterlerine uygun bir şekliderestore ederek ve yeniden kullanarak sürdürmek önemlidir. Birçok endüstriyel bina değerli mirasa sahip binalar olduklarından dolayı geleceğimiz için korunmalıdır. Tarihi kentsel veya kırsal sit alanları, tarihi konutları içeren mimari miras geçmişe ait yaşam tarzının önemli kanıtlarıdır. Mimari mirası yeniden canlandırma ve koruma başlığı altında, bu geleneksel değerlerin korunması kültürün devamlılığı yönünde yorumlanabilir. ’Koruma’nın esas amacı, kültürel varlıkları, mimari, tarihi, çevresel, görsel ve estetik özelliklerini değerlendirerek canlandırmaktır. Tarihi açıdan Kıbrıs bir tarım adasıdır.Zeytin, adanın en kültürel ürünü olduğundan, ekonomik alanda her zaman etkili rolü vardır, ve ada çevresinde birçok köyde bir veya daha fazla terkedilmiş, ve orjinal yapılarıyla harap olmuş yağ değirmenleri veya fabrikaları vardır. Yağ değirmenleri ve fabrikaları adanın endüstriyel mirasının önemli elemanlarındandır.
Kuzey Kıbrıs’ta büyük çapta bozulan bu yağ değrimenlerinin sayısı çok olmakla beraber ne yazık ki bu endüstriyel yapılar; listelenmemiş ve birçoğu işlevsiz bir halde bırakılarak terkedilmiştir. Bu tür binaları korumak; ve onlara bölgelerine, büyüklüklerine ve potansiyellerine göre yeni işlevler vermek, gelecek nesillere nereden geldiklerini anlamaları için yardımcı olacaktır. Bu mirası restore etmek ve toplamsal amaçlı olarak yeniden kullanmakla, geçmişin kültürü ve tarihi, güvenli bir biçimde gelecek nesillere aktarılabilecektir. Birinci bölüm, problem tanımı, amaç ve kapsam, çalışmanın sınırı ve kapsamlı bir şekilde metodolojiyi içermektedir. İkinci bölüm, koruma konusunda teorik bilgi; endüstriyel mirasın sınıflandırılması; endüstri mirasınını koruma prensipleri; ve aynı zamanda bazı başarılı yeniden kullanım örnekleri tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, Kıbrıs’taki yağ değirmenleri ve fabrikalarına farklı işletim prosesleri gibi farklı açılardan genel bir bakış verilmektedir. Dördüncü bölümde koruma ve yeniden kullanım amaçlı yeni fonksiyonlar önerilmektedir. Öneriler, endüstriyel mirasın somut ve soyut mimari değeri ve orjinal stiline uygunluğuna vurgu yapan uluslararası çağdaş tüzükler ve yönetmelikler ışığında geliştirilmiştir. Sonuç bölümü, Kuzey Kıbrıs’taki Zeyko Zeytinyağı Fabrikası özelinde yiyecek işleyen endüstri mirasının yeniden kullanımına yönelik öneriler içermektedir.
Anahtar Kelimeler: Endüstriyel miras koruma, tarihsel miras, endüstriyel yapı, Kuzey Kıbrıs'ta zeytinyağı endüstrisi.
Description:
Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2011. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özlem Olgaç Türker.