Abstract:
For decades, several countries including The United States, Russia, the United Kingdom, France, China, Pakistan, North Korea, and Israel have been able to manage the possession of nuclear weapons, but the mere thought of a potential nuclear armed Iran has raised an enormous security concern in the international community because of the devastating consequences that this would cause not just for the Middle East region, but for the entire international community. As much as the international community has agreed on preventing a nuclear armed Iran, the high level of controversy in the international community regarding what policy tool is most appropriate in actualising this objective has divided pundits and foreign policy experts along three main policy lines; sanctions, military intervention and diplomacy.
With a benefit-cost analysis and an evaluation of the effectiveness of the respective foreign policy options available in preventing a nuclear armed Iran, this research hope to ascertain the most effective and less costly policy option in preventing a nuclear armed Iran. In pursuit of this objective, this research is divided into five chapters; chapter one covers the introduction of the subject in focus. Chapter two entails the literature review, conceptualization and theoretical framework. An overview of the Iranian nuclear crisis is provided in chapter three. Chapter four coves a benefit-cost analysis and an evaluation of the effectiveness of all three options. Chapter five is the summary, recommendation and conclusion.Öz:Yüzyıllar boyu Amerika, Rusya , Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail gibi birçok ülke sahip oldukları nükleer silahları idare etmeyi başarabildiler, ancak İran‟ın nükleer bir güce sahip olma düşüncesi bile sadece Orta Doğu bölgesinde değil, bütün uluslararası toplumda yıkıcı sonuçlara sebep verebilme ihtimali bile uluslararası toplum için ciddi bir güvenlik endişesinin oluşumuna sebep verir.Uluslararası toplum her ne kadar nükleer güce sahip bir İran‟ın oluşumunu engellemekte karar kılmış olsa da, bunu hayata geçirmek için hangi politik yönün izleneceği konusunda uluslararası toplumun büyük orandaki anlaşmazlığı uzmanları ve dış politika uzmanlarını üç ana politik alana yönlendirdi; müeyyide,askeri müdahale ve diplomasi.
Bu araştırma elde olan karlılık analizi ve her bir dış politika seçeneklerinin geçerlilik tespiti ile nükleer güce sahip bir İranın engellenmesinde en etkili ve en uygun bütceli seçeneğin hangisi olduğunu belirlemeyi amaçlar. Bu amaç arayışında araştırma beş bölüme ayrılır; birinci bölüm konuya girişi kapsar. İkinci bölüm konuyu literatür inceleme, kavramsallaştırma ve teorik çerçevede irdeler. Üçüncü bölüm ise İran‟ın nükleer krizine bir genel bakış sunar. Dördüncü bölüm tüm üç seçeneğin karlılık analizi ve geçerlilik tespitini kapsar. Beşinci bölüm ise özet, öneri ve sonuçtan oluşur.
Description:
Master of Arts in International Relations. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of International Relations, 2015. Supervisor: Assist. Prof. Dr. John Turner.