Abstract:
ABSTRACT: The effects of traditional news media on comprehension and remembering have been one of the important topics of research in communication studies. With the inclusion of the Internet and later technological developments that lead to the convergence of media instruments, the issue has become more complex than ever. The aim of the present study is to evaluate the preference shown towards of single or compound presentational formats and their effects on comprehension and remembering of university students as far as obtaining the news is concerned. In the study, single presentational formats used are: text and audio; dual presentational formats are: text-audio, text-video; and audio-video-text as the triple presentational format. This research consists of two steps. The first step which took place at the Eastern Mediterranean University located in North Cyprus consists of two controlled experimental studies. The topic of the news story chosen for the first experiment is the “benefits of breast feeding for the mother”. The topic of the news story chosen for the second experiment is the “benefits of the celery”. For the first experiment 240 students whose cumulative grade average was between 2.00 and 2.50 out of 4.00 in fall semester of 2003–2004 academic year participated. Students were grouped in 20’s and were exposed to single, double or triple stimuli. After the experiment, they were asked to answer comprehension and remembering questions. In the second experiment 112 students whose cumulative grade average are equal to or below 1.99 (n=56) and students whose cumulative grade average are 3.00 or above (n=56) participated. Groups of 14 students were formed and the same procedure of the first experiment was repeated. In the second step, a questionnaire on the preference for obtaining the news was prepared and administered on tertiary students both on North and South Cyprus. The results of this study suggest that comprehension and remembering are not formed based on individual effects of a stimulus or a stimulus compound. It depends on an increase in the forms of a stimuli and the preference of users. In other words, as users are exposed to multiple stimuli, they show preference towards the dual stimuli format which is familiar to them. The results of the second step indicate that there is no significant difference between the results obtained from the tertiary students studying on the North or South of Cyprus in terms of their preferences. Lastly, university students prefer to obtain news from double stimuli in the video – text format in which two-thirds of the screen is allocated to the video and bottom one-third is allocated to the text.
Keywords: Media effects, Convergence, Comprehension and remembering, News.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Geleneksel medya araçlarının kavrama ve anımsama üzerindeki etkileri iletişim çalışmaları içerisinde önemli bir araştırma konusu oluşturmaktadır. Internet’in ve son teknolojik gelişmelerin katılımı ve medya araçlarının bütünleşik medyaya doğru gitmesi bu durumu daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, haber almanın söz konusu olduğu durumlarda, üniversite öğrencilerinin tercih ettikleri tekli veya çoklu uyaranlardan oluşan sunum biçimlerinin etkilerinin ölçülmesidir. Bu çalışmada yazı ve ses tekli uyaran biçimlerini, yazı-ses ve yazı-video ikili uyaran biçimlerini, yazı-ses-video ise üçlü uyaran biçimini anlatmaktadır. Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ilk aşama iki deneysel çalışmayı içermektedir. Birinci deney için seçilen haberin konusu emzirmenin anneye faydalarıdır. İkinci deney için seçilen haber konusu ise kerevizin yararlarıdır. Birinci deneyde, 2003-2004 güz döneminde genel not ortalamaları 4 üzerinden 2.00 ve 2.50 arasında olan 240 öğrenci 20’şerli gruplara ayrılarak tekli, çiftli ve üçlü uyaranlara tabi tutulmuşlardır. Deneyden sonra öğrencilere konu ile ilgili kavrama ve anımsamaya yönelik sorular sorulmuştur. İkinci deneye ise genel not ortalamaları 1.99 veya altında (n=56) ve 3.00 veya üzerinde olan (n=56) 112 öğrenci katılmıştır. Öğrenciler 14’lü gruplara ayrılarak birinci deneydeki yöntem izlenmiştir. İkinci aşamada ise Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta eğitim gören üniversite öğrencilerine haber izlemede tercih ettikleri sunum biçimlerini içeren bir anket sunulmuştur. Bu çalışmanın sonuçları kavrama ve anımsamanın salt tekli uyaran veya uyaran bileşenlerinin etkilerine dayanmadığını göstermektedir. Kavrama ve anımsama etkileri artan uyaran biçimleri ve kullanıcıların tercihleri ile ilgilidir. Başka bir deyişle, kullanıcılar çoklu uyaranlara maruz bırakıldıklarında, kendilerine yakın olan ikili uyaranları tercih etmektedirler. İkinci aşamada gerçekleştirilen çalışma sonuçlarına göre, Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta eğitim gören üniversite öğrencileri arasında sunum biçimleri tercihlerinde anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Son olarak, üniversite öğrencileri haber edinmede yazı ve görüntüden oluşan ikili uyaran biçimini ekranın 2/3’ü görüntü ve alt tarafta 1/3’ü yazı olacak şekilde haberin sunulmasını tercih etmektedirler.
Anahtar Sözcükler: Medya etkileri, Bütünleşme, Kavrama ve anımsama, Haber.
Description:
Doctor of Philosophy in Communication and Media Studies. Thesis (Ph.D.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication and Media Studies, Dept. of Communication and Media Studies, 2010. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bahire Efe Özad.