Abstract:
ABSTRACT: Historical experience shows that for decades, both developed and developing countries have tried to support the development of agricultural sector, a labour intensive sector providing employment and income for millions of farmers in these countries. The agricultural sector is a complementary sector, which supports the development of other sectors. North Cyprus has a developing small island economy and dominated by sectors including public, tourism, education, industry and agriculture sectors. Agriculture is a crucial sector for the North Cyprus economy requiring easy, adequate and low cost accessibility to financial services. Our study shows that the agricultural financing of TRNC are channelled through five banks named as Cyprus Turkish Cooperative Central Bank, T.C. Ziraat Bank, Creditwest Bank, Faisal Islamic Bank, and Development Bank of TRNC out of total 25 operating banks in 2011. The comparative analysis of the credit policies of these 5 banks shows that Cyprus Turkish Cooperative Central Bank as a cooperative bank and T.C. Ziraat Bank as a foreign branch bank are the two main banks contributing to the agriculture sector development by providing primarily agricultural banking products and services. The Development Bank of TRNC as a state bank focuses more on investment and development projects due to the establishment purpose of the bank. Within the Islamic Banking framework, Faisal Islamic Bank offers investment and agricultural loans aimed at promoting the economy. Creditwest Bank as a pure private commercial bank provides agricultural banking with the highest cost of loans in terms of interest rates.
Keywords: North Cyprus, agricultural finance, banks, credit policies, economy.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Tarihsel deneyim, on yıllar boyunca, hem gelişmiş ve hem de gelişmekte olan ülkeler tarım sektörünün gelişimini destekleyerek, emeğin yoğun olduğu bir sektör olmasından dolayı bu ülkelerde istihdamın sağlandığını ve milyonlarca çiftçinin gelir elde ettiklerini gösterir. Kuzey Kıbrıs gelişmekte olan küçük bir ada ekonomisine sahip olarak: kamu, turizm, eğitim, sanayi ve tarım sektörlerine hakimdir. Tarım, Kuzey Kıbrıs ekonomisinde finansal hizmetler için yeterli ve kolay erişilebilirliğe ihtiyacı olan anahtar bir sektördür. Bu araştırma 2011 yılında KKTC’nin tarımsal finansmanının, aktif toplam 25 bankanın beşi kanalıyla yapıldığını gösterir ve bu bankaların isimleri şunlardır: Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Creditwest Bankası , Faisal İslam Bankası ve KKTC Kalkınma Bankası. Bankalar arasında yapılan kredi politikalarının karşılaştırmalı sonuçlarına göre: 5 bankanın 2’si: Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası; kooperatif bir banka ve T.C. Ziraat bankası; yabancı bir şube olarak öncelikle tarımsal bankacılık ürün ve hizmetler sunarak, tarım sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktadırlar. Bir devlet bankası olan KKTC Kalkınma Bankası, kuruluş amacı nedeniyle yatırım ve kalkınma projelerine daha fazla odaklanmaktadır. Faisal İslam Bankası islami bankacılık usulleri çerçevesinde ekonomik teşvik amaçlı tarımsal kredi ve yatırımlar sunar. Özel ticari bir banka olan Creditwest Bankası ise banka kredi faiz oranları açısından en yüksek maliyet ile tarım bankacılığı sağlar.
Anahtar kelimeler: Kuzey Kıbrıs, tarımsal finansman, bankalar, kredi politikaları, ekonomi.
Description:
Master of Science in Banking and Finance. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance, 2011. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cahit Adaoğlu.