dc.description.abstract |
Günümüzde bina tasarımında gözönünde bulundurulan en önemli kriterlerden bazıları deprem güvenliği, bina maliyeti ve enerji tasarrufudur. Bundan dolayı bilim adamları sürekli bir arayış ve araştırma içerisindedirler.
Hafif yapı malzemeleri, genelde hafif-beton üretiminde kullanılmakta ve bu betonlar yapılardaki duvar bölmelerinde, asma tavanlarda ve benzeri birçok elemanda başarı ile uygulanabilmektedirler. Volkanik bir kayaç olan pomza taşından elde edilen agerga da hafif bir malzemedir ve özellikle duvar yapımında kullanılan blokların üretiminde tercih edilebilmektedir. Pomza taşına Almanca’dan dilimize girmiş olan `bims` adı da verilmektedir.
Pomza normal ağırlıktaki kumun ve çakılın yaklaşık olarak 1/3-2/3’ü kadar yoğunluğa sahiptir. Aynı durum pomza ile yapılan betonlarda da görülür. İnşaatlarda pomza agregası ile yapılan betonun birim hacim ağırlığı 250-1500 kg/m3 olup, normal betondan hafif olması nedeni ile imalatta zaman ve işçilikten tasarruf sağlandığı da bilinmektedir. Ayrıca bina taşıyıcı elemanlarına gelecek sabit yük azalacağından dolayı, kesit boyutlarındaki azalma, beton ve çeliğinden tasarruf edilebilmesini sağlar. Bunun yanında, ısı ve ses yalıtımındaki yüksek performans, hacimlerin ısıtılması ve soğutulması için harcanacak enerji mikarından da önemli tasarruf sağlamaktadır.
Bu tebliğde pomza ve gri renkli kireçtaşı tozu kullanılarak laboratuvar ortamında üretilen hafif betonların (birim hacim ağırlığı 800-900 kg/m3) basınç dayanımı, rötre, akma zamanı, su emme kapasitesi, taze ve kuru birim hacim ağırlığı gibi özellikleri hakkındaki deneyler ve nericeleri anlatılacaktır. |
en_US |