KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE BALIKÇILIĞIN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.author Erbilen, Süheyla Üçışık
dc.contributor.author Şahin, Güven
dc.date.accessioned 2016-04-11T06:04:00Z
dc.date.available 2016-04-11T06:04:00Z
dc.date.issued 2011-01-12
dc.identifier.citation ÜÇIŞIK ERBİLEN, S., & ŞAHİN, G. (2014). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Balıkçılığın Mevcut Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 6(1), 87-109. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/2409
dc.description The file in this item is the publisher version (published version) of the article. en_US
dc.description.abstract İlkçağlardan itibaren insanlar yaşamak için ılıman iklime sahip ve temiz su kaynaklarının olduğu alanları seçmişlerdir. Dolayısıyla su ürünleri gerek beslenme gerekse ekonomik faaliyet olarak insanların yaşamında önemli yer tutmaktadır. Bir ada olarak Kıbrıs’ta da üzerinde kurulan medeniyetler için su ürünleri önemini her daim korumuştur. Akdeniz Havzası’nın doğusunda yer alan ve bölgenin en büyük adası konumundaki Kıbrıs Adası (9.251 km²) üzerinde yer alan iki devletten birisi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de balıkçılık uzun yıllar önemli iktisadi faaliyetlerden birisi arasında yer almıştır. Karakteristik olarak ada ülkelerinde kaynaklar sınırlı olduğu için mevcut tüm kaynaklardan en randımanlı şekilde yararlanılmaya gayret edildiğinden balıkçılık da K.K.T.C. için vazgeçilemez bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte tarihsel süreçte ada üzerinde yaşanan çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklar her sektörde olduğu gibi balıkçılık sektöründe de özellikle Türk kesiminde ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada ada kıyılarının yarısına (%50.6) sahip olan K.K.T.C.’nin kuruluşundan günümüze balıkçılık sektörü ele alınarak sektörle ilgili tespit edilen problemlere yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Çalışmamız bünyesinde öncelikle sektörel sorunların tespiti ve balıkçılığın günümüzdeki boyutunu ortaya koymak adına yetkili mercilerden ve ülke balıkçılarından derlenen bilgilerden hareket edilmiştir. Yapılan literatür taramasında ise ne yazık ki ülke çapında balıkçılık ile ilgili bilimsel çalışmaların oldukça yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkedeki su ürünleri potansiyeli ve üretimini daha net bir şekilde ortaya koyabilmek adına gerekli yerlerde G.K.R.Y. ile karşılaştırmalar yapılarak konu izaha çalışılmıştır. K.K.T.C. bünyesinde balıkçılığı her yönüyle ele alan kapsamlı bir çalışmanın bulunmuyor oluşu bizi böyle bir çalışmaya teşvik etmiş olup araştırmamızın ülkenin balıkçılık politikaları ve sektörüne katkı sağlayacağını ümit ederiz. Anahtar Kelimeler: Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Zeitschrift für die Welt der Türken en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat Coğrafyası, K.K.T.C.  en_US
dc.title KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE BALIKÇILIĞIN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ en_US
dc.type article en_US
dc.relation.journal Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Department of Elementary Education en_US
dc.contributor.authorID TR219101 en_US
dc.identifier.volume 3 en_US
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 197 en_US
dc.identifier.endpage 219 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record