Abstract:
Hızla artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yetersiz ve
dengesiz beslenme günümüz Dünya problemlerinin arasında yer almaktadır. Bunun
yanında GDO’lu ürünlerin yol açtığı insan sağlığını tehdit eden ciddi sağlık
sorunları da ülkeleri meşgul etmektedir. Bu nedenle farklı alanlardan araştırmacılar
bu soruna eğilerek çeşitli çözüm yolları ortaya koymaya çalışmaktadırlar.
Dolayısıyla örtüaltı yetiştiriciliği alternatif bir zirai faaliyet olarak önem arz
etmektedir. Esasında geçmişi Roma İmparatorluğu devrine kadar uzansa da bugünkü
anlamıyla örtüaltı yetiştiricilik faaliyetleri daha yakın yıllarda gelişme göstermiştir.
Önceleri hobi amaçlı veya sadece zenginlere has bir faaliyet olan örtüaltı veya sera
üretimi sonraları çok daha geniş kitlelere hitap edecek şekilde mevsimi ve doğal
yetişme alanı dışında da bazı meyve ve sebzelerin yetiştirilmesine olanak verecek
şekilde geliştirilmiştir. Bu çalışmada söz konusu faaliyetin ilk olarak ortaya
çıkışından günümüze değin geçirmiş olduğu değişim ele alınmış ve güneşlenme
süresi ve lokasyonu itibariyle bu faaliyet için oldukça elverişli şartlara sahip olan
K.K.T.C.’deki örtüaltı yetiştiricilik faaliyetleri ziraat coğrafyası kapsamında ele
alınmaya çalışılmıştır.