Abstract:
ABSTRACT: The goal of this study was to define the differences between desktop computer users and laptop computer users. Also define the affection of working with computer on different body regions. A questionnaire prepared and published on a web site. 100 people filled it. The information of the questionnaire give important data about the work related musculoskeletal disorders. The questionnaire result showed that women have more disorders in their muscles. Also ache and pain is two important type of discomforts that most of the people fill them on their body regions. Neck, shoulder, upper back, lower back and hands recognized as a region with maximum risk for suffering to muscles disorders and elbows, hips\thighs\buttocks, knees and ankles\feet have been reported as a region with minimum pain. Electromyography tests have been done on 5 respondents. The experiments have been done on 6 different body regions for each of the respondents when they are working with a desk type computer and a laptop computer. Electromyography chart draw for each position. The chart analysis shows that desktop computer user and laptop computer user burden pressure when they are using computer. In some position showed that desktop computer respondents have more pressure than laptop computer respondents. Also sometimes the result for each of the respondent in a same position was different. But totally a significant pressure observed when the respondents working with laptop, especially in neck muscles. For analyzing of electromyography data used a hypothesis test. For each respondent for all of the body regions an ANOVA table prepared per working with desktop computer and laptop computer. In all of the tests, hypothesis test rejected and it shows that working with computer and laptop cause discomforts for all of the respondents in all of the body regions. In another ANOVA analysis, we studied the affection of using of desktop computer and laptop computer on each of the body regions for all of the respondents. The result shows that just in shoulder region when the respondents working with desktop computer we cannot say that it has affection, in other region for both of computer we ham significant disorders.
Also we studied the interaction between type of computer and body regions. The ANOVA result showed that each of them did not have any affection on respondents but the interaction between them has a significant difference.
Keywords: Musculoskeletal discomfort, Desktop computer and laptop computer use.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Bu çalışmanın amacı, masaüstü bilgisayar kullanıcıları ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasındaki farklılıkları tanımlamaktır. Ayrıca, bu çalışmanın bir digger amacı; vücudun farklı bölgelerini bilgisayar ile çalışma etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışma için bir anket hazırlanmıştır ve bu anket bir web sitesinde yayınlanarak 100 kişi tarafından doldurulmuştur. Anket sonuçları; bilgisayar kullanımı esnaasındaki kas-iskelet bozuklukları ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Anket sonuçları, kadınlarda kas rahatsızlıklaırnın daha yaygın olduğunu göstermiştir. Ayrıca ağrı ve sızlamanın, değişik vücut noktalarında rastlanan en sık rahatsızlıklar olduğu saptanmıştır. Boyun, omuz, üst sırt, alt sırt ve dirseklerde kas rahatsızlıkları yaygın bir şekilde saptanırken, eller, kalça, diz ve ayak bileklerinde bu tür rahatsızlıklara pek de sık rastanılmamaktadır. 5 katılımcıya elektromiyografi testi yapılmıştır. Bu testler; masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kullanılarak, 6 değişik vücut bölgesinden kas hareketleri izlenerek gerçekleştirilmiştir. Her bir bölge için elektromiyografik grafik çizilmiştir. Grafik analizleri, masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarında ortaya çıkan baskıyı göstermektedir. Genellikle dizüstü kullanıcılarında kaslara daha çok yük yapıldığı ortaya konmuştur. Ayrıca bazen aynı pozisyonda her bir katılımcı için farklı sonuçlar elde edilmiştir. Katılımcılarda özellikle dizüstü bilgisayar ile çalışırken boyun kaslarında basınç gözlemlenmiştir. Elektromiyografik verilerin analiz edilmesi için bir hipotez testi kullanılmıştır. Her katılımcı için; masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanımında tüm vücut bölgeleri için bir ANOVA tablosu hazırlanmıştır. Tüm testlerde, hipotez reddedilmiştir. Bu da tüm katılımcılarda, tüm vücut noktalarında her hem masaüstü hem de dizüstü bilgisasyarın rahatsızlıklara yolaçtığı göstermektedir.
Ayrıca bilgisayar ve vücut bölgeleri türü arasındaki etkileşim incelenmiştir. ANOVA sonucu her biri katılımcıda bilgisayar tipinin (masaüstü/dizüstü) ve vücut bölgesinin etkileşerek kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açtığı ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet rahatsızlıkları, masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar.
Description:
Master of Science in Industrial Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2011. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Korhan.