Abstract:
University education liberates the mind and brings about interpersonal interactions among peer groups, however, leading to acquisition of new values and perception towards life. This perception is centered on individual‟s different cultural, religion and ethnic beliefs. Women are perceived as second class citizen in Nigeria and this study seeks to explore how powerful education can be as a tool in influencing Nigerian students on their perceptions irrespective of their cultural background. This is because it is observed that cultural composition of most developing countries put a constraint on women. The study was conveyed in the spring semester of 2014-2015 academic year in Eastern Mediterranean University, Famagusta in the Northern part of Cyprus. Two hundred students from the Faculty of Communication and Media Studies were the participants. The methodology used was quantitative.
Conclusively, this study has been able to discover the importance of the role of university education particularly foreign university education on the values placed on women. It also examines the changed perception on women of the Nigerian students in the faculty due to the courses on gender and cultural studies they offered. This however, makes them perceive women differently based on the education they derived which changes their social values and beliefs. Education is therefore suggested to be for all, and not gendered as it is the key for brighter Nigeria perceiving women as equal and first class citizens. ÖZ:
Üniversite eğitimi aklı geliştirip arkadaş ilişkilerinde kişilerarası iletişim sağlamakla beraber yaşama yönelik yeni değerler ve algılara yönelmemizi de sağlar.Bu algı kişinin farklı kültürel, dini ve etnik inanışlarına odaklanır. Gelişmekte olan bir ülke olan Nijerya'da kadınlar ikinci sınıf vatandaşlar olarak algılanırlar. Çalışma kültürel temele bakmaksızın eğitimin bu farklı algıları etkilemekte ne denli güçlü bir araç olabileceğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu da, birçok gelişmekte olan ülkenin kültür oluşumunun kadına sınırlamalar getirdiği gözlemine dayanmaktadır. Çalışma, 2014-2015 bahar döneminde Kuzey Kıbrıs'daki Doğu Akdeniz Üniversitesinde yürütülmüştür. İletişim Fakültesinin 200 öğrencisi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu çalışmada kullanılan yöntem niceldir.
Sonuç olarak, çalışmanın sonuçları üniversite eğitiminin, özellikle de yabancı bir ülkedeki üniversite eğitiminin kadına verilen değerde oynadığı rolü bulmayı başarmıştır. Aynı zamanda Fakültedeki Nijeryalı öğrencilerin aldıkları cinsiyet ve kültürel çalışmalara dayanarak kadına yönelik algılarının değişimini incelemektedir. Ancak bu aldıkları eğitime dayalı sosyal değerlerdeki ve inançlardaki değişim kadınları algılamalarında farklılık yaratmaktadır. Bu nedenle eğitim herkes için önerilmekte ve cinsiyet ayırımı yapmadan, kadınları eşit ve birinci sınıf vatandaşlar olarak algılayarak daha parlak bir Nijerya için anahtar oluşturmaktadır.
Description:
Master of Arts in Communication and Media Studies. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Communication, Dept. of Communication and Media Studies, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bahire Efe Özad.