Bilgi teknolojilerinin insangücü istihdamına etkilerini ortaya koymak, bu etkileri bilgi işçisi yoğun üniversitelerimizin istihdam politikalarına yansımaları açısından irdelemek bu araştırmanın amacıdır. Analitik çözümlemeye dayalı bu bildiride; ilk olarak, bilgi çağının genel nitelikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci olarak, insan gücünün anılan nitelikler ile ilişkisi ve tanışıklığı, çelişkisi ve barışıklığı, ve bunun örgüte getireceği avantaj ve dezavantajlar tartışılmıştır. Üçüncü olarak, rekabet, globalleşme ve küçülme kavramları ile istihdam ilişkisi bilgi çağı açısından ele alınmıştır. Sonuç olarak; üniversitelerimizin personel politikalarının bilgi çağının nitelikleri açısından hangi yönleriyle olumlu, hangi yönleriyle olumsuz olduğu ortaya konarak, üniversitelerimizin istihdam politika ve uygulamalarının ne yönde ve nasıl oluşması gerektiğine ilişkin öneriler sunulmuştur.
The purpose of the paper is to present the effects of knowledge technology on the human resource employment and discuss these effects in respect to the personnel policies of the universities. In the paper based upon the analytical analysis, initially the general properties of the knowledge era will be discussed. Secondly, the advantages and the
disadvantages which the link and the appropriacy between the qualities above and staff are defined. The pros and cons will be stated in terms of the mission of the organization. Thirdly, competition, globalization are focused in terms of knowledge era. As a consequence, various suggestions are made to determine how well the personnel policies of the universities are beneficial and efficient and in what distinct aspects these are working regarding to the qualities of the knowledge era. Also, the suggestions are for how effective these implementations should be.