The continuous increase in population growth in the world and the impact of tourism to the economy of many nations is a call for concern. Disability remains a human condition which might result from a biological developmental disorder which is either permanent or temporal or encountered in the course of life. We must break the boundaries that discriminate against disability at every level in our society (World Bank & WHO,9/6/2011).Yet some destinations still have barriers that limit the participation of all consumers. This is true for people with disabilities (PWDs) whose number grows alongside population growth. Most developing countries cannot fully satisfy the needs and wants of this niche market in terms of the development and marketing of tourism. This research investigated barriers associated with tourism for PWDs in the town of Buea, South West Region of Cameroon.
The study used an inductive approach to research. Through qualitative research strategy an in-depth study of the research area was achieved. Purposive sampling technique enable the researcher to interrogate officials responsible for tourism development and business operators in the sector on how and what is done to ensure a barrier free tourism that grants equal opportunities to all.
This work is the first to have researched on barriers to PWDs in the tourism and hospitality sector of the region. It serves as an eye opener to the public, developers and officials responsible in the execution of functions to ensure accessible tourism and social inclusion in the sector. The results indicated that the tourism industry of the region is not fully developed to accommodate the niche market, a potential
source of profit for tourism investors. It is partially inclusive but not without barriers. The solution to this include; intensive sensitization, education, implementation of law and sanctions.
Keywords: Tourism, Disability, Barriers, Social Inclusion, Accessibility.
ÖZ: Dünya genelinde, devamlı bir şekilde gerçekleşen nüfüs artışı ve turizmin birçok ülke ekonomisi üstündeki etkisi dikkat edilecek iki durum haline geldi. Engellilik biyolojiksel sebeplerden dolayı geçici veya kalıcı bir şekilde insanların yaşamına etki edebiliyor. Engelli insanlara karşı toplumda bulunan bariyerleri her yönden kaldırmalıyız (World Bank & WHO, 9/6/2011). Maalesef bazı turizm destinasyonları engelli tüketicilerin katılımını kısıtlayan veya imkansızlaştıran bazı bariyerler bulunduruyor. Nüfüs arttıkca engelli insanların sayısı da doğru orantılı bir şekilde artıyor. Gelişmekte olan birçok ülke turizm ve pazarlamacılıkta niş pazarları karşılayamıyor. Bu araştırma Kamerun‟un Güney Batısında bulunan Buea şehrindeki turizmle ilgili bariyerleri incelemeyi hedefliyor. Bu araştırma “Qualitative” araştırma yöntemi kullanılarak derin bir araştırma alanı oluşturuldu. Amaca yönelik örnekleme kullanan araştırmacı bu şekilde turizm yetkililerini sorgulayabiliyor.Bu sorgulama esnasında turizmde herkese eşit firsat tanımak için ne yapıldığını ve nasıl yapıldığını öğrenebiliyor. Bu araştırma bölgedeki turizmin içinde olan bariyerler hakkında yapılan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırma bölgede geliştirmeci olan insanlara, yetkililere, ve aynı zamanda ise normal halka önemli bilgiler sunuyor. Bu bilgiler herkesin ulaşabileceği turizm ve sektördeki sosyal katılımcılık konusunda insanları aydınlatıyor. Sonuçlar, bölgedeki turizmin niş pazarlara ulaşmak için yeterli gelişmis olmadığını gösterip, geliştirmecilere kar elde etmek için potansiyel alanlar gösteriyor. Biraz katılımcı olan bölge turizminde bir takım bariyer eksik değil. Problem bu bariyerler ise, çözüm yoğun hassaslaşma, eğitim ve yasaların yerine getirilmesi olarak gözüküyor.
Anahtar Kelimeler: Turizm engellilik, bariyerler, sosyal katılımcılık ulaşılabirlik.