This study has been carried out to compare the weight loss between obese
individuals without any identified chronic disease (with or without hyperlipidemia)
who had high protein diet and normal protein for a period of 6 weeks. Obese
individuals have been selected among those who consulted Nutrition and Diet Centre
with an intention of losing weight. 30 individuals participated in the study and the
persons have been divided into two separate groups as random ‘intervention’ (n=15)
and ‘control’ (n=15). The diet applied to both groups is designed in a way that their
base diet would not be below the rate of their base metabolism pace. While the
amount of daily protein in high protein diet is arranged as approximately 25% of the
daily energy, the amount of protein in normal diet is arranged as approximately 15%
of the daily energy intake. The amount of fat in the diets applied to both groups has
not exceeded %30 of daily fat intake. Individuals in the intervention group have
taken (3.8g-11.3g) of commercial protein supplement in addition to natural foods.
The body weights measurements of the persons have been taken every week and
anthropometric measurements of the persons have been taken at the beginning and
every fortnight until the end of the study. The weight loss of females in the
Intervention group has been found as -4,9±0,67 kg and the weight loss of women in
the control group has been identified as -4,0±0,84 kg (p>0,05). As regards male
individuals, the weight loss has been found to be -6,4±1,45 kg, and -5,7±2,31 kg in
the control group (p>0,05). No significant difference has been found in total
cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, LDL-cholesterol/HDLcholesterol,
hunger blood glucose, hunger insülin and HbA1c in both the
intervention and control groups when their blood parameters have been examined at
the beginning and at the end of the study (p>0,05). The study reveals that high
protein diet has resulted in with more weight loss compared to normal protein diet in
a short period and yet the difference does not reveal any significant statistical
meaning and it decreases body fat mass more in women (p<0,05) and it doesn’t have
a negative effect to blood parameters.
Keywords: Obesity, High Protein, High Protein Diet, BMI , Medical Nutrition
Treatment
OZ:Bu çalışma, herhangi bir kronik hastalığı olmayan (hiperlipidemisi
olan/olmayan) obez bireylerde yüksek proteinli diyet ile normal proteinli diyetin 6
hafta boyunca kilo verme açısından kıyaslanması amacıyla yapılmıştır. Obez bireyler
özel bir Beslenme ve Diyet Merkezi’ne kilo verme amacıyla gelen kişiler arasından
seçilmiştir. Çalışmaya 30 kişi katılmış ve bireyler rastgele ‘müdahale’ (n=15) ve
‘kontrol’ (n=15) grubuna ayrılmıştır. Müdahale (yüksek proteinli diyet) ve
kontrol(normal proteinli diyet) grubunda yer alan bireylere zayıflamalarına yönelik
bazal metabolizma hızının altına düşmeycek şekilde bir beslenme programı
uygulanmıştır. Yüksek proteinli diyetin günlük protein miktarı enerjinin yaklaşık
%25’i, normal proteinli diyetin günlük protein miktarı ise enerjinin yaklaşık %15’i
olacak şekilde ayarlanmıştır. Her iki grupta yer alan bireylere uygulanan diyetlerin
yağ miktarları günlük enerjinin % 30’unu geçmemiştir. Müdahale grubunda yer alan
bireyler doğal besinlere ek olarak bir miktar (3.8g-11.3g) ticari protein tozu
kullanmıştır. Bireylerin vücut ağırlıkları her hafta, antropometrik ölçümleri
başlangıçta ve çalışmanın sonuna kadar onbeş günde bir ölçülmüştür. Müdahale
grubunda bulunan kadın bireylerin vücut ağırlığı kaybının -4,9±0,67 kg olduğu,
kontrol grubunda bulunan kadın bireylerin ise -4,0±0,84 kg olduğu saptanmıştır
(p>0,05). Müdahale grubunda bulunan erkek bireylerin vücut ağırlığı kaybının
-6,4±1,45 kg olduğu, kontrol grubunda bulunan erkek bireylerin ise -5,7±2,31 kg
olduğu saptanmıştır (p>0,05). Müdahale ve kontrol grubunda yer alan bireylerin kan
parametreleri incelendiğinde çalışma başlangıcı ve çalışma sonu serum total
kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserit, LDL-kolesterol/HDLkolesterol,
total kolesterol/HDL-kolesterol, açlık serum glukozu, açlık insulin ve
HbA1c farkları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Çalışmanın
sonunda kısa dönemde yüksek proteinli diyetle kilo kaybının normal proteinli diyete
göre daha fazla olduğu, ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı,
kadınlarda vücut yağ kütlesini daha fazla azalttığı (p<0,05) ve kan parametrelerinin
de olumsuz etkilenmediği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Obezite, Yüksek Protein, Yüksek Proteinli Diyet, BKİ , Tıbbi
Beslenme Tedavisi