Since the industrial revolution, the natural resources have been exploited vigorously throughout the world. Therefore, governments and customers force organizations to produce more economic, sustainable and green items. Beyond the financial, social and legal perspective, producers are challenged by environmental constraints while manging their supply chain.
A questionnaire was specifically designed in this research and submitted to company managers and to both business related and unrelated suppliers. Therefore, this study considers the effect of selection, incentive and development of suppliers.
Behavioral, structural and economic barriers, which may lead to some restrictions are also investigated in this research. Moreover, the difference of opinion between related suppliers and unrelated suppliers is studied by using hypothesis testing.
This research revealed that 95% of managers finds supplier development as the most effective motivation towards waste prevention, and 50% of them thinks economic barrier limits the supplier practices. This can be concluded that supplier development has the most positive effect on waste prevention and economic barrier has considered as the strongest barrier. Furthermore, there were difference of opinion between related and unrelated suppliers with regards to incentive and selection practices (p<0.05).
Keywords: Supply chain, Supply chain management Practice, Waste management, Envinromen
ÖZ:
Sanayi devriminden itibaren, dünya genelindeki doğal kaynaklar aşırı bir şekilde tüketilmektedir. Bu nedenle, hükümetler ve müşteriler ticari kurumları daha ekonomik, sürdürülebilir ve yeşil ürünler üretmeleri konusunda zorlamaktadır. Finansal, sosyal ve yasal unsurların yanısıra, tedarik zinciri yönetimin sürecinde üreticiler çevre kısıtları için de çabalamaktadırlar.
Firma yöneticileri ve hem isle ilgili, hem de ilgisiz tedarikçilere dağıtılmak üzere bu çalışmaya özgün bir anket hazırlanmıştır. Böylece, bu çalışma tedarikçi seçimi, teşviği ve gelişimiyle ilgili etkileri içermektedir.
Bazı sınırlandırmalara yol açabilecek davranışsal, yapısal ve ekonomik engeller bu çalışma kapsamında incelenmiştir. Ayrıca, ilgili ve ilgiliz tedarikçiler arasındaki fikir farklılıkları hipotez testi kullanılarak araştırılmıştır.
Bu çalışma yöneticilerin %95’inin tedarikçi gelişiminin atıkların önlenmesi için en önemli sebep olduğunu ve %50’sinin ekonomik engellerin tedarikçi faaliyetlerini engellediğini düşündüğünü ortaya çıkarmıştır. Bu sonuç; tedarikçi gelişiminin atıkların önlenmesi konusuda en olumlu etki olduğunu ve ekonomik engellerin de en güçlü engel olduğunu göstermiştir. Bundan başka, teşvik ve seçim uygulamalarında ilgili ve ilgisiz tedarikçiler arasında fikir farklılığı tespit edilmiştir (p<0.05)
Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulaması, Atık Yönetimi, Çevre