Study has been carried out for 6 weeks with 37 participants with diagnosed mild to moderate hyperlipitemia patients by giving them 40g/day of walnuts. The study was designed in two parallel arms ve participants were rveomly assigned to ‘control group’ (n=17) or ‘study group’(n=20). All participants were informed about American Heart Associaton diet advises ve participants with both groups were asked to adapt to AHA diet advises. During the study period, participants were visited every 15 days, ve in order to follow nutritional status of participants during each visit ‘3-Day Food Records’ were taken. Beside, in every visit, body composition analysis of participants were recorded. Before ve after the study, participants in both group were have similar body weight, body composition, total energy intake ve total energy expenditure (p>0,05). At the end of the study, depending on the AHA diet advises participants with both groups lowered their total ve LDL cholesterol levels. Participants who were located on study group have been lowered their total cholesterol ve LDL cholesterol levels respectively by %5.3 ve %8.8 ve similar results were obtained from the participants who were located in the control group. Despite dietary changes were detected with the participants, there was no differences observed about anthropometric measurments ve body composition analaysis.In conclusion, the participants who adapt to AHA advises for hyperlipidemia ve consumed daily 40g walnut have similar ve significant total cholesterol ve LDL lowering effect with the participants who were in the control group ve only adopt to AHA advises.
Keywords: Walnut, Functional Foods, CVD, Serum Cholesterol, Hyperlipitemia
ÖZ:
Bu çalışmada, hiperlipidemi tanısı alan kişilerin, beslenme alışkanlıklarında AHA diyet önerileri doğrultusunda, 6 hafta boyunca, düzenli olarak 40g/gün ceviz tüketiminin serum lipit düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 37 kişi katılmış ve bireyler rastgele ‘kontrol’ (n=17) ve ‘çalışma’ (n=20) grubuna ayrılmıştır. Çalışma boyunca bireylerin aldığı enerji ve besin ögeleri miktarlarının belirlenmesi için biri hafta sonuna denk gelen, ard arda üç gün, 15 günde bir ‘3 Günlük Besin Tüketimi’ ve Fiziksel aktivite kayıtları alınmıştır. Bireylerin vücut ağırlığı, vücut kompozisyonu, bel ve kalça çevre ölçümleri başlangıçta ve çalışmanın sonuna kadar onbeş günde bir ölçülmüştür. Çalışma öncesi ve sonrasında iki grubun vücut ağırlıkları, vücut kompozisyonları, toplam enerji alımı ve harcamaları benzer bulunmuştur (p>0,05). Çalışmanın sonunda her iki grupta bulunan bireylerin AHA diyetine uyum sağlamaları sonucunda, total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinde azalma olduğu saptanmıştır. Ceviz tüketen çalışma grubundaki bireylerin total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinde sırasıyla %5.3 ve %8.8 azalma saptanmıştır. Kontrol grubunda bulunan bireylerin de ceviz tüketen gruptaki bireylere benzer şekilde total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerinde düşüşler gözlenmiştir. İki grup arasında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olsa da antropometrik ölçüm ve vücut analizlerinde anlamlı değişiklikler bulunmamıştır. Çalışma sonunda, günde 40g ceviz tüketimi ile birlikte AHA’nın hiperlipidemi için önerileri doğrultusunda beslenen bireylerin ve sadece AHA önerileri ile beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapan bireylerin (kontrol grubu) total kolesterol ve LDL kolesterolü benzer şekilde ve önemli oranda düşürdüğü sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ceviz, Fonksiyonel besinler, KVH, Kolesterol, Hiperlipidemi