Demans Hastalarında Kefir Tüketiminin Hatırlama ve Kayıt Hafızası Üzerine Etkileri

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öztürk, Barış
dc.contributor.author Erçalışkan, Pembe
dc.date.accessioned 2017-10-31T08:18:10Z
dc.date.available 2017-10-31T08:18:10Z
dc.date.issued 2015-07
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.citation Erçalışkan, Pembe. (2015). Demans Hastalarında Kefir Tüketiminin Hatırlama ve Kayıt Hafızası Üzerine Etkileri.Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/3483
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2015. Eş Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç, Tez Danışmanı: Doç. Dr. Barış Öztürk. en_US
dc.description.abstract This study consists of 30 individuals; patient group with 15 individuals that have Alzheimer type dementia diagnosis and control group with 15 individuals that have no dementia diagnosis in age range between 65-95. The individuals who have chronic diseases except for bed bound, intolerance against kefir consumption and hypertension have been excluded from the study. Patient and control group have been consumed kefir 200 ml/day for 3 months and their mental test parameters have been compared with Mini Mental Test (MMT) before and after the kefir consumption and Mini Nutritional Assessment (MNA), food consumption records and anthropometric measurements of the participants have been determined at the beginning of the study. There is an increase in mental test, record memory, attention and calculation and direction point for the individuals of the patient and control groups after the kefir consumption compared to before kefir consumption and there found a decrease in the remembering and language points in comparison to before kefir consumption (p>0.05). According to the MNA test point average, it is observed that 6.7 % of the individuals of the control group and 40 % of the patient group individuals have malnutrition risk and women have higher malnutrition risks in comparison to men. İndividuals who have malnutrition risk have higher insufficient energy consumption according to the RDA in comparison to the individuals with good nutrition status (p>0.05). This work resulted in the consumption of kefir made where statistically positive effects on mental capacity to be held in this area but can not reach firm conclusions because it was determined that more work is needed. Key Words: Dementia, MMT, MNA, food consumption, anthropometry en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu çalışma yaşları 65-95 yıl aralığındadeğişen 15 Alzheimer tipi demans tanısı bulunan hasta grubu ve 15 demans hastalığı tansı bulunmayan kontrol grubundan oluşan 30 katılımcı üzerinde yapılmıştır. Yatağa bağımlılığı, kefir tüketimine karşı intoleransı ve hipertansiyon dışında kronik rahatsızlığı bulunan bireyler çalışmaya dahil edilmemişlerdir. Hasta ve kontrol grubunun 3 ay boyunca 200 ml/gün kefir tüketimleri sağlanarak kefir tüketim öncesi ve kefir tüketim sonrası Mini Mental Değerlendirme Testi (MMDT) ile mental parametreleri karşılaştırılmış olup çalışma başında katılımcıların Mini Nutrisyonel Değerlendirmeleri (MND), besin tüketim kayıtları ve antropometrik ölçümleri saptanmıştır. Kefir tüketimi sonrası hasta ve kontrol grubu bireylerin mental test, kayıt hafızası, dikkat-hesap yapma ve yönelim puanlarında kefir tüketim öncesine göre artış, hatırlama ve lisan puanlarında kefir tüketim öncesine göre düşüş olduğu bulunmuştur (p>0.05). MND testi puan ortalamasına göre kontrol grubu bireylerinin % 6.7 si, hasta grubu bireylerin ise %40‟ının malnutrisyon riskine sahip olduğu ve kadınların erkeklere oranla daha yüksek malnutrisyon riskine sahip olduğu saptanmıştır. Malnutrisyon riski bulunan bireylerin RDA‟ya göre yetersiz enerji tüketim durumunun beslenme durumu iyi olan bireylere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p>0.05). Yapılmış bu çalışmanın sonucunda kefir tüketiminin mental kapasite üzerine olumlu etkilerinin bulunduğu fakat istatistiksel olarak kesin sonuçlara varılamadığından dolayı bu alanda yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Demans, MMDT, MND, besin tüketimi, antropometri en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Demans Hastalığı en_US
dc.subject Dementia en_US
dc.subject MMT en_US
dc.subject MNA en_US
dc.subject food consumption en_US
dc.subject anthropometry en_US
dc.subject Demans en_US
dc.subject MMDT en_US
dc.subject MND en_US
dc.subject besin tüketimi en_US
dc.subject antropometri en_US
dc.title Demans Hastalarında Kefir Tüketiminin Hatırlama ve Kayıt Hafızası Üzerine Etkileri en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record