This study investigates the perception and satisfaction of educational tourists
regarding the local food of Famagusta, North Cyprus through the cultural exchange
that took place between local and international students. The study used an inductive
approach in order to achieve a qualitative understanding of the research area. Semistructured
interviews with 16 students, 4 local restaurant owners and 2 local
producers supplied valuable information about the experiences, beliefs, attitudes,
behaviors, and perception of local.
The findings demonstrate that students are just satisfied with local food and their
perception of local food is that it is fresh and not too expensive. On the other hand
local restaurateurs have no ideas about how to attract more students to their
restaurants because they have their own local consumers. The findings show that
there are no relations between students and local restaurant owners. Moreover there
is not enough information available for students enable them to explore the city
It is recommended that local community, city council and university authorities
coming up to a proper plan to bring economic development accordance with
environment and sustainability issues.
Keywords: Local Food, Educational tourism, Sustainability, Economic development
ÖZ:
Bu çalışma, yerel ve uluslararası öğrenciler arasında yaşanan kültürel değişim
aracılığı ile Kuzey Kıbrıs, Mağusa’da bulunan eğitim turistlerinin yerel gıdaya
yönelik algı ve memnuniyetini inceleyecektir.
Çalışmada araştırmadan niteliksel bir anlayış elde etmek için endüktif bir yaklaşım
kullanılmıştır. 16 öğrenci, 4 yerel restoran sahipleri ve 2 yerli üreticiler ile yarı
yapılandırılmış mülakatlar yerel gıda tüketimine yönelik deneyimler, inançlar,
tutumlar, davranışlar ve algı hakkında değerli bilgiler sağlamıştır.
Bulgular öğrencilerin yerel gıda almaktan memnun olduğunu ayrıca yerel gıdaya
yönelik algılarının ise sadece taze ve çok pahalı olmadığını söylemektedir. Öte
yandan yerel lokantacılar daha fazla öğrenci çekmek konusunda bir imaja sahip
değildirler çünkü onların kendi yerel tüketicileri bulunmaktadır. Bulgular hem
öğrencilervehemdeyerelrestoransahipleriarasındabirilişkiolmadığınıgöstermiştir.
Diğertaraftan,
potansiyelöğrencileriçinbilgiayrıcaşehrikeşfetmekiçinsunulanimkanlarbuöğrencisayıs
ıiçinyeterliolmamaktadır.
Yerel halk, belediye meclisi ve üniversite yetkililerinin, çevre ve sürdürülebilirlik
konularına uyumlu ekonomik gelişmeyi getirecek doğru bir plan yapması
önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Yerel Gıda, Eğitim turizmi, Sürdürülebilirlik, Ekonomik
Gelişme