This study investigates whether cognitive style congruence of managers and employees on the analytic-intuitive dimension, influences the employees’ organizational communication satisfaction. Analytic individuals like to process information systematically whereas intuitive individuals tend to take a more holistic approach. The Leader-Member Exchange (LMX) is defined as the quality of one-to-one relationship between managers and each of their employees. Employees who are in high quality LMX relationships with their manager may also have higher levels of communication satisfaction. Dyads who have similar cognitive styles may develop better LMX relationships and spend more time with their manager. Improved LMX, in turn, may lead to improved communication satisfaction. Thus, LMX quality may mediate the relationship between the cognitive styles congruence of manager-employee dyads on one hand, and employee communication satisfaction on the other.
In the current study, cognitive style was measured by the Cognitive Style Index (CSI) (Allinson, Armstrong, & Hayes, 2001), leader-member exchange was measured by the LMX7, (Graen & Uhl-Bien, 1995), and communication satisfaction was measured by the Communication Satisfaction Questionnaire (CSQ) (Downs & Hazen, 1977). Data were collected from a total of 229 respondents; consisting of managers and their employees, from three banks operating in North Cyprus. Useable data from 151 employees and 43 managers (total 194) were analyzed.
Results supported the similarity effect hypothesis indicating that cognitive style congruence increases employees’ organizational communication satisfaction in
general compared to incongruent dyads. Furthermore, the response surface analysis also allowed us to see that the organizational communication satisfaction is higher when both manager and employee are intuitive compared to the situation when they are both analytic.
Direct path analysis results confirmed that LMX quality and employees’ organizational communication satisfaction with their managers were related; though not significantly. Thus, LMX did not mediate the relationship between congruent cognitive style and communication satisfaction.
The results showed that the congruence between the cognitive styles of managers one hand and their employees on the other affect the communication satisfaction of the employees. Therefore, organizations should train the managers to understand the differences in cognitive styles. Managers should become aware of the impact of their cognitive style on their communication with their employees. Managers should accommodate for the cognitive style differences in their employees when assigning appropriate tasks in appropriate formats to each group member in their departments.
Keywords: Cognitive style, communication satisfaction, leader-member exchange, polynomial regression with surface analysis.
ÖZ :
Bu çalışmanın ana amacı, yönetici ve çalışanların bilişsel biçim benzerliğinin veya farklılığının çalışanların iletişim doyumuna etkisini incelemektir. Bilişsel biçim genellikle bireylerin bilgiye yaklaşımını analitikten sezgisele uzanan bir boyutta inceler. Analitik bireyler bilgiyi sistematik bir şekilde inceler, öte yandan sezgisel bireyler daha bütünsel bir yaklaşım sergiler. Lider-Üye Etkileşimi (LÜE), yöneticinin her bir çalışanı ile oluşturmuş olduğu ilişkinin kalitesi ile ilgilidir. Yöneticisi ile olumlu bir LÜE seviyesi olan çalışanların da iletişim doyumunun da daha yüksek olması beklenmektedir. Bilişsel biçimleri benzer olan yönetici çalışan ikilileri bu benzerlik sayesinde daha fazla birlikte zaman geçirdiğinden, daha olumlu LÜE oluşturmaktadırlar ve bu LÜE de aralarındaki iletişimin daha olumlu olmasını sağlayacaktır. Yani LÜE düzeyi bilişsel biçim benzerliği ile çalışanların iletişim doyumu arasında aracılık etkisi yapacaktır.
Bu çalışmada, yöneticilerin ve çalışanların bilişsel biçimleri Bilişsel Biçim İndeksi (Allinson, Armstrong, & Hayes, 2001) ile ölçülmüş, çalışanların iletişim doyumu Örgütsel İletişim Doyumu Ölçeği (Downs & Hazen, 1977) ile ölçülmüş ve yönetici ve çalışan arasındaki ilişki kalitesi Lider-Üye Etkileşimi (LÜE7) ölçeği ile ölçülmüştür (Graen & Uhl-Bien, 1995). Toplam 229 yönetici ve çalışandan veri toplanmıştır ve 151 çalışan ile 43 yöneticiden elde edilen kullanılabilir anket verileri analiz edilmiştir. Çalışan ve yönetici anketleri ikili olarak eşleştirilerek analizlerde kullanılmıştır.
Araştırma sonuçları bilişsel-biçim benzeşmesi hipotezini desteklemiş, benzer bilişsel biçime sahip olan yönetici-çalışan ikilileri; farklı bilişsel biçime sahip olanlara göre daha yüksek iletişim doyumu göstermiştir. Buna ek olarak, iletişim doyumunun, yönetici ve çalışanın her ikisinin de sezgisel bilişsel-biçime sahip olmaları durumunda, yönetici ve çalışanın her ikisinin de analitik bilişsel biçime sahip olmaları durumuna göre daha fazla olduğunu göstermiştir.
Aracılık/arabuluculuk analizi sonuçlarına göre, çalışanların yöneticileri ile olan iletişimden duydukları doyum ile lider-üye etkileşim ilişkisi kalitesi arasında doğrudan bir ilişki olduğu doğrulanmıştır. Ancak, sonuçlar benzer bilişsel biçime sahip olma ve lider-üye etkileşim ilişkisi kalitesi arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermiştir. Buradan hareketle, bilişsel-biçim benzerliği ile çalışanın iletişimden duyduğu doyum arasındaki ilişkiye, lider-üye etkileşim ilişkisi kalitesi aracılık/arabuluculuk yaptığı ile ilgili hipotezimiz destek bulmamıştır.
Çalışmamız yönetici ve çalışanların bilişsel biçimleri ve yönetici ile çalışan arasındaki ilişki kalitesi çalışanların iletişim doyumunu etkilediğini ortaya koymaktadır. Bunun için kurumlar yöneticilerini farklı bilişsel biçimlerin olabileceği ve bunların iletişim tercihlerini nasıl etkileyebileceği konusunda eğitmelidirler. Yöneticiler kendi bilişsel biçimlerinin çalışanları ile iletişimlerini nasıl etkilediğinin farkına varmalıdırlar. Yöneticilerin çalışanlarına görev dağılımı yaparken her çalışanın bilişsel biçimi ile uyumlu görevlere yönlendirmeleri daha verimli bir çalışma ortamı yaratacaktır.
Anahtar Kelimeler: Bilişsel biçim, iletişim doyumu, lider-üye etkileşimi, polinom cevap yüzey analizi.