After UNWTO announced year 2002 as the “World Ecotourism Year”, ecotourism and tourism became significant notions for people. We, as mankind, are damaging nature and ecosystem since the very first day we have discovered fire. With years passing by, advancement in technology and usage of more chemicals than ever before, the destruction level has increased a lot. Mankind has always used the nature as if it is a never ending source, but people have recently realized that even nature itself has a limited rejuvenation ability which needs lots of time, hence, some damages done may be irreversible. One of the ways for helping nature is ecotourism.
Preserving green spaces and keeping the ecological balance both in urbanisation and development have a lot of importance for our society and future generations. In the current century, countries which have raised their awareness about sustainable tourism have realized that preservation may only be provided through going in step with a natural and fertile environment, while considering negative impacts of the possible developments on it, hence, these countries have started to take precautions. However, still it is questionable if these precautions are enough or not. This study has aimed to evaluate the interior design related to the ecological design principles in a selected ecological Green Hotel in Antalya Province located in the Mediterranean Region of Turkey. An in-depth investigation has been done for a Five-Green-Star-Hotel in terms of its interior space and ecotourism relationship.
Keywords: Ecotourism, Green Hotels, Sustainability, Antalya, Ecology, Interior Architecture.
ÖZ :
UNWTO 2002 yılını "Dünya Ekoturizm Yılı" olarak ilan etmesinden sonra, ekoturizm insanlar ve turizm için önemli bir kavram haline gelmiştir. İnsanlar, ateş keşfedildiği günden itibaren doğaya ve ekosisteme zarar veriyorlar. Her yıl gelişen teknoloji ve her geçen gün daha fazla kullanılan kimyasal maddeler bu yıkım düzeyini artırmaktadır. Çoğalan nüfus ve gelişen dünya faktörlerine rağmen doğa her seferinde kendini yenilemeyi başarmaktadır. Fakat son zamanlarda, insanlar doğanın her seferinde kendisini yenilemesine rağmen, yapılan bazı hataların ve hasarların geri dönüşü olmayabileceğini ve doğaya yardımcı olabilmenin bir yolunun da ekoturizmi desteklemek olduğunu fark etti.
Bu çalışma, Türkiye‟de Akdeniz Bölgesinde bulunan Antalya Kenti‟ndeki ekoturizm temalı yeşil otellerden seçilen bir örneğin içmekanla ilişkili ekolojik tasarım prensipleri açısından incelenmesini içermektedir. Bir turizm yöresinin tarihi ve doğal güzellikleri, turistleri o turizm yöresine çekmektedir. Kentleşme ve yapılanma içinde, yeşil alanların korunması ve ekolojik dengeyi korumanın, toplum ve gelecek nesiller için önemli bir yeri vardır. Yaşadığımız yüzyılda, sürdürülebilir turizm açısından bilinçli ülkeler, doğayı ve verimliliği korurken, potansiyel gelişimin zararlı etkilerini dikkate almak gerektiğinden önlemler almaya başladılar. Alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı halen sorgulanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Eko turizm, yeşil oteller, sürdürülebilirlik, Antalya, ekoloji, iç mimarlık.