This study was conducted in a private gymnasium in Famagusta region
of the TRNC between 5
th of April – 15th of July 2016 with individuals aged 20
years and over who were engaged in bodybuilding activities aiming to
determine their body composition, nutritional habits and use of nutritional
supplementation.
Within the scope of the study (n=199, male) the researcher has collected
information on personal details, nutritional habits, frequency of food
consumptions, records of food consumptions for 24 hours during the training
and non-training days, use of nutritional supplements and type of these
nutritional supplements from the participants engaged in bodybuilding activities
via surveys and the body compositions of these participants were measured via
Tanita BC-418 MA and the obtained data was analysed using SPSS 22.0.
Participants of this study were all males, with a mean age of 25,49 ±
6,11, who were engaged in bodybuilding activities for 1,84±0,85 years and
52,0% have been using nutritional supplements. The results show that protein
powder was the most used nutritional supplement (49,5%) amongst the
participants. Participants were advised/guided the most by their sports
instructors (%29,5) for the use of nutritional supplements and 33,0% stated to
be using their gyms as the source of supply for these nutritional supplements.
Results of the study show that participants had a significantly different
(p<0.05) carbohydrate, protein and fat consumption on training vs. non-training
days but there was no statistical significance (p>0.05) found for the difference
of energy consumption on training vs. non-training days. Results also show that there was a statistical significant difference (p<0.05) in height, body fat ratio,
fat free body mass, total body water and mid-upper arm circumference
between participants who were using nutritional supplements and participants
who were not. The results of this study show that, participants had insufficient
energy intake during training vs. non training days, low carbohydrate
consumption, high fat consumption, high protein consumption during training and
within advised amounts of protein consumption during non-training days.
Keywords: bodybuilding, nutritional habits, use of nutritional supplements, body
composition.
Bu çalışma, 5 Nisan-15 Temmuz 2016 tarihleri arasında, KKTC‟de
Gazimağusa bölgesinde bulunan özel bir spor salonunda, vücut geliştirme sporu
yapan 20 yaş ve üzerindeki bireylerin, vücut bileşimleri, beslenme alışkanlıkları,
besin takviyesi kullanım durumlarını belirlemek amacıyla planlanıp
yürütülmüştür.
Çalışma kapsamındaki (n=199 erkek) vücut geliştirme sporu yapan
bireylerin, kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları,
antrenman yapılan ve yapılmayan gün için 24 saatlik geriye dönük besin
tüketimi kaydı, besin takviyesi kullanım durumları ve kullanılan besin
takviyesinin türünü içeren anket formları uygulanmış, vücut bileşimleri Tanita
BC-418 MA cihazı ile ölçülmüş, elde edilen veriler istatistiksel olarak SPSS 22.0
programı ile değerlendirilmiştir.
Çalışmaya katılan bireylerin tamamının erkek, yaş ortalamalarının 25,49 ±
6,11 olduğu, 1,84± 0,85 yıl vücut geliştirme sporu yaptıkları ve %52,0‟sinin de
besin takviyesi kullandığı saptanmıştır. Besin takviyesi olarak en çok protein
tozunu kullandıkları (%49,5) belirlenmiştir. Besin takviyesi kullanımında en çok
spor hocalarından (%29,5) öneri aldıkları ve besin takviyelerini spor
salonlarından (%33,0) temin ettikleri saptanmıştır. Bireylerin antrenman yapılan
gün ile yapılmayan gün arasında karbonhidrat, protein ve yağ tüketimleri
arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p<0.05), enerji tüketimleri
arasındaki farkın önemli olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Besin takviyesi
kullanan ve kullanmayan bireylerin boy uzunluğu, vücut yağ kütlesi oranı,
yağsız vücut kütlesi, vücut sıvı miktarı ve üst orta kol çevresi arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bu çalışmadaki
bireylerin antrenman yapılan ve yapılmayan günlerdeki enerji alımlarının
yetersiz, karbonhidrat tüketimlerinin düşük, yağ tüketiminin yüksek, antrenman
yapılan gün protein tüketiminin fazla, antrenman yapılmayan gün ise önerilere
uygun düzeyde olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: vücut geliştirme, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi
kullanımı, vücut bileşim