The aim of this study was to investigate the effect of low and high glycemic
indexed breakfast, on daytime appetite, saturation situations, food preferences and
consumption, between the obese and slighty overweight, 10-18 years old male and
female adolescents whom applied to Serdarlı Healthy Nutrition and Dietetics Center,
Serdarlı, Famagusta, Turkish Republic of North Cyprus. According to the needs of
the induvidual, the breakfast of the diet, planned according to the energy to be taken
daily with the same energy and macro nutrient pattern in the high glisemic index
group (n=18) and low glisemic index group (n=18). The taste of the food questioned
by Hedonic Scale The individuals were assessed by hunger, satiety, the feeling of
saturation, oily, salty, sweety, sour food selection, food consumption record for one
day, VAS score and 24 hour food consumption frequency record. GI low group
(VAS score: 2,61±0,43) is less hungry during the day than the GI high group (VAS
score: 5,10±0,76). The saturation status of adolescents is the same in both groups and
the consumption desire of adolescents’ favourite foods is low in GI low group
compared to GI high group. As a result in obese adolescent individuals, GI low
nutrition reduces appetite and increases the level of satiety and keeps the taste and
positive emotional state at the upper levels. In onclusion, the correct approach is not
energy alone, but the regulation of lifestyle by incorporating physical activity as a
whole from other social and physological aspects of other dietary components
(glisemic index and lood, macro nutrient content etc.).
Keywords: Adolescent, breakfast, appetite, glycemic index, VAS, Hedonic Scale.
Öz: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa’ da Serdarlı Sağlıklı Beslenme
ve Diyet Merkezi’ ne başvuran obez veya hafif kilolu 10-18 yaş gurubu 36
adolesanın, düşük veya yüksek glisemik indeksli kahvaltının gün boyu süren iştah,
doygunluk durumları, besin tercih ve tüketimleri üzerine olan etkilerinin araştırılması
amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Gereksinime göre belirlenecek olan günlük
alınması gereken enerjiye göre planlanan diyetin kahvaltısı aynı enerji ve makro
besin öğesi örüntüsüne sahip olup glisemik indeksi (GI) yüksek grup (n=18) ve GI’i
düşük grup (n=18) içerecek şekilde düzenlenmiştir. Yemeğin lezzeti hedonik skala
ile sorgulanmıştır. Açlık, tokluk, doyma hissi, yağlı, tuzlu, tatlı, ekşi besin seçimi; bir
günlük besin tüketimi kaydı, VAS skoru ve 24 saat besin tüketim sıklığı kaydına
göre bireyler değerlendirilmiştir. Bu skorlamaya göre GI düşük grup (VAS skoru:
2,61±0,43) GI yüksek grup (VAS skoru: 5,10±0,76) göre gün içerisinde daha az aç
hissetmektedir. Adolesanların doygunluk durumları her iki grupta da aynıdır ve
adolesanların sevdiği yiyeceklerin tüketim isteği GI düşük grupta GI yüksek gruba
göre azdır. Özetle, obez adolesan bireylerde GI düşük beslenme iştahı düşürmekte ve
doygunluk seviyesini arttırarak tat ve olumlu duygu durumunu üst seviyelerde
tutmaktadır. Sonuç olarak doğru yaklaşım tek başına enerji değil diğer diyet
bileşenlerinin (glisemik indeks ve yük, makrobesin ögeleri oranları vb.) sosyal ve
psikolojik açıdan bir bütün olarak fiziksel aktiviteyi dahil ederek yaşam biçiminin
düzenlenmesidir.
Anahtar Kelimeler: Adolesan, Kahvaltı, İştah, Glisemik İndeks, VAS, Hedonik
skala