This is a time series study that examines the connection among the Foreign Direct Investment (FDI), trade openness and economic performance as in Gross Domestic Products (GDP) growth in Nigeria, within the vector autoregressive (VAR) framework. In this study, the Johansen cointegration test is employed to check if an equilibrium exists in the long run among the selected economic factors,spanning the period from 1970 to 2012.
The finding with the Johansen test shows that there is no cointegration. Subsequently, we consider the Granger causality test for the analyses of the causality between Openness, FDI, Oil Price and Growth. Also, we made use of nexus triangular figure to show the transmission of the variables. We equally made use of impulse response figure from the VAR Model to show the responses of the variables to the shocks in the system.
Granger causality test indicates that the FDI Granger causes the GDP and trade openness in the Nigerian economy in the long run, whereas oil price is Granger causing all other variables as an exogenous variable. This is clearly depicted with the Triangular nexus structure from the causality test.
Keywords: Cointegration, Diagnosis, Growth, Openness, FDI, Granger causality, VAR, Nigeria.
ÖZ :
Bu çalışma bir zaman serisi analizi niteliğinde olup Nijerya için doğrudan dış yatırım, ticari dışa açıklık ve ekonomik performans arasındaki ilişkiyi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi kapsamında Vektör oto regresif modeli kullanarak ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Johansen eş bütünleşim testi kullanılarak uzun dönemde ekonomik faktörler arasında bir ilişki bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veri seti 1970 yılından 2012 yılına kadar olan süreci kapsamaktadır.
Johansen testinin sonucu bize eş bütünleşim olmadığını göstermektedir. Bunun sonucunda Granger nedensellik testi kullanılarak ticari açıklık, petrol fiyatları, doğrudan dış yatırım ve büyüme arasında bir nedensellik ilişkisinin var olup olmadığı analiz edilmiştir. Ek olarak nexus üçgensel formu kullanılarak değişkenlerin aktarımı gösterilmiştir. Aynı zamanda etki tepki şeması da kullanılarak değişkenlerin sistem içerisindeki krizlere yanıtları araştırılmıştır.
Granger nedensellik analizi sonuçlarına göre doğrudan dış yatırım ile GSYİH arasında ve ticari açıklık arasında uzun dönemde bir nedensellik ilişkisi dikkati çekmektedir. Aynı zamanda petrol fiyatları dışarıdan eklenen bir değişken olarak tüm diğer değişkenler üzerinde Granger nedenselliği etkisine sahiptir. Bu nedensellik ilişkisi net olarak nedensellik analizinin üçgensel nexus yapısından ortaya çıkarılmıştır.
Anahtar Sözcükler: Eş bütünleşim, teşhis, büyüme, ticari açıklık, doğrudan dış yatırım, Granger nedenselliği, Vektör Otoregresif Analizi, Nijerya.