The present study aimed to explore autonomy development of graduate students in a Thesis Writing class at Eastern Mediterranean University (EMU). It was designed as a case study involving a questionnaire administration to 9 MA and PhD students enrolled in the graduate course as well as an interview and evaluation of the course instructor. The questionnaire employed in this study was based on an interview designed by Borg and Al-Busaidi (2012) and a questionnaire designed by Jarvis (2012); whereas the interview guide was prepared by the researcher. The study addressed the following research questions:
1) How does the instructor of the Thesis Writing course perceive the graduate candidates‘ autonomy?
2) To what extent do the graduate candidates enrolled in the course perceive themselves autonomous at the start and end of the course?
3) Have the graduate students developed their autonomy over the Thesis Writing course?
Accordingly, the study collected, content analyzed and triangulated comprehensive qualitative data comprising the graduate candidates‘ self-reports as well as their course instructor‘s perceptions and evaluation of their autonomy development.
The analysis of the pertinent qualitative data manifested the participants‘ awareness of the significance of autonomy both for themselves and their instructor. Further, the triangulated perceptual evidence collected at the start and end of the course suggested promising changes in terms of the autonomy development of the student
participants, as well as their academic progress in the Thesis Writing course. The graduate candidates reportedly could make decisions on their own studies, as well as the course topics, materials, activities, and other aspects. Furthermore, they used Moodle and other resources for their studies, interaction, and discussion with peers and the course instructor. Overall, the graduate students expressed positive perceptions in relation to their learning experiences throughout the Thesis Writing course.
Finally, triangulation of the qualitative data demonstrated a promising congruence between the graduate candidates‘ self-reports and the course instructor‘s perceptions and evaluation in terms of their autonomy development and academic progress. Importantly, the study raised the graduate candidates‘ awareness of the challenges of autonomy in the 21st century and the need to further develop in this regard.
In conclusion, the study provided some implications for the instructor(s) of the Thesis Writing course in the context under investigation as well as made suggestions for prospective research.
Keywords: autonomy development, graduate candidates, course instructor, Thesis Writing course, using English, Moodle.
ÖZ :
Bu çalışma, Doğu Akdeniz Üniversitesi‘nde (DAÜ), Tez Yazma dersindeki lisansüstü öğrencilerin özerklik gelişimlerini incelemeyi hedeflemektedir. Çalışma, lisansüstü dersine kayıtlı 9 yüksek lisans ve doktora öğrencilerine uygulanan anketin yanı sıra dersin öğretmeni ile görüşme ve değerlendirmelerini içeren bir olgu çalışması olarak tasarlanmıştır. Borg ve Al-Busaidi (2012) tarafından tasarlanmış bir görüşme ile Jarvis (2012) tarafından tasarlanmış bir ankete dayalı olan bu çalışmada, görüşme kılavuzu araştırmacının kendisi tarafından hazırlandı. Çalışma, aşağıdaki araştırma sorularını ele aldı:
1) Tez Yazımı dersinin öğretmeni, mezun adaylarının özerkliğini nasıl algılamaktadır?
2) Derse kayıtlı mezun adayları, ders döneminin başlangıcında ve bitiminde kendilerini ne ölçüde özerk algılamaktadırlar?
3) Lisansüstü öğrencileri Tez Yazma desi ile özerkliklerini geliştirdiler mi?
Buna göre, gerçekleştirilen çalışma, lisansüstü adaylarının öz raporlarının yanı sıra ders öğretmeninin algılarını ve özerklik gelişim değerlendirmesini içeren kapsamlı nitel verilerini içerik bakımından üçgensel olarak analiz etti.
İlgili nitel verilerin analizi, hem katılımcılar hem de öğretmen için özerklik bilincinin önemini ortaya çıkarttı. Buna ek olarak, dönem başlangıcı ve sonunda toplanan üçgenlenmiş algısal delil öğrenci katılımcıların özerklik gelişimi açısından umut verici değişiklikler ile birlikte, onların Tez Yazma dersinde akademik ilerlemelerini önerdi. Mezun adaylar, kendi çalışmaları hakkındaki kararların yanı sıra, ders
konuları, materyalleri, faaliyetleri ve diğer hususlar hakkında da karar verebildiklerini bildirdi. İlaveten öğrenciler kendi çalışmaları, etkileşim, akranları ve öğretmenleri ile bilgi alışverişi için Moodle ve diğer kaynakları kullandı. Genel olarak, lisansüstü öğrencileri Tez Yazma dersi boyunca kendi öğrenme deneyimleri ile ilgili olumlu algıları dile getirdi.
Son olarak, üçgensel nitel veriler, mezun adayların öz raporları ve bunların özerklik gelişimi ve akademik ilerlemeleri açısından ders öğretim üyesinin algı ve değerlendirmeleri arasında gelecek vaad eden kongrüans gösterdi. Önemle bu çalışma, mezun adayların 21. yüzyılda özerklik sorunlarına ve bu konuda daha fazla gelişim ihtiyacına yönelik farkındalığı arttırdı.
Sonuç olarak, çalışma öğretim eleman ya da elemanları için Tez Yazma dersi bağlamında bazı sezdirimler ile birlikte muhtemel çalışma için öneriler sağladı.
Anahtar kelimeler: Özerklik geliştirme, mezun adaylar, dersin öğretmeni, Tez Yazma dersi, İngilizce kullanımı, Moodle.