Tıbbi Beslenme Tedavisi Uygulayan Obez ve Fazla Kilolu Kadın Bireylerin Öğün Sayılarının Kilo Kaybı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Öztürk Arıkbuka, Müjgan
dc.contributor.author Ötüken, Yazgı
dc.date.accessioned 2018-07-27T06:03:27Z
dc.date.available 2018-07-27T06:03:27Z
dc.date.issued 2016-04
dc.date.submitted 2016-04
dc.identifier.citation Ötüken, Yazgı. (2016). Tıbbi Beslenme Tedavisi Uygulayan Obez ve Fazla Kilolu Kadın Bireylerin Öğün Sayılarının Kilo Kaybı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/3893
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Dr. Dyt. Müjgan Öztürk Arıkbuka. en_US
dc.description.abstract This study was conducted and planned with the aim to observe effects of meal frequency and calorie restricted medical nutrition therapy on weight loss and body composition, which was applied to women without any chronic deseases whose ages range between 19-65, with BMI of ≥ 27 kg/m². The study was practiced with 40 volunteer women for 3 months which were separated randomly in two groups of 20. First group had 6, second group had 3 meals a day. In order to arrange the medical nutrition therapy for each participant, 3-day food consumption gathered from the participants was used. The personalised medical nutrition therapy was adjusted by reducing 500 calories of the consumed calories. All participants’ body analysis, anthropometric measurements were reviewed at the beginning of the study and repeated every week during 3 months. At the end of the study, it was seen that the general characteristics of the participants of both groups were the same. Anthropometric measurements and body composition analysis of two groups were compared. The difference found between two groups in terms of body weight (first group -7.56±2.43 kg, second group -6.97±2.00 kg), BMI (first group -3.16±1.11 kg/m², second group -2.30±1.95 kg/m²), body fat mass (first group -6.53±1.78 kg/m², second group -5.51±1.92 kg/m²), lean body mass (first group -1.03±1.88 kg, second group -1.59±1.72 kg), waist circumference (first group -7.30±2.15 cm, second grup -6.20±2.33 cm), hip circumference (first grup -7.90±3.29 cm, second group -6.45±2.26 cm) and waist/hip ratio (first grup 0.01±0.03, second grup 0.01±0.02) (p>0.05) was not statistically significant. However, it was determined that values of body fat percentage in group one (-4.47±1.85 %) was statistically lower compared to the second group (-2.99±2.26 %) (p<0.05). Depending on this study, it was specified that different meal frequencies do not affect weight loss. Nevertheless, eating frequently is preferable due to its positive effects on health. Keywords: Obesity , meal frequency,body weight. en_US
dc.description.abstract Oz: Bu çalıĢma yaĢları 19-65 arasında değiĢen, BKI değerleri ≥27 kg/m² olan, kronik hastalığı olmayan kadınlara uygulanan tıbbi beslenme tedavisinde enerji kısıtlaması ile birlikte, farklı öğün sıklıklarının ağırlık kaybı ve vücut kompozisyonuna etkilerinin gözlemlenmesi amacıyla planlanmıĢ ve yürütülmüĢtür. ÇalıĢma 40 gönüllü kadın birey üzerinde 3 ay süreyle uygulanmıĢtır. Katılımcılar rastgele 20’Ģer kiĢilik iki gruba ayrılmıĢtır. Birinci grup günde 6 öğün, ikinci grup günde 3 öğün olacak Ģekilde zayıflamaya yönelik program uygulamıĢtır. ÇalıĢma öncesince katılımcılardan toplanan 3 günlük besin tüketimleri doğrultusunda, tüketilen toplam enerji miktarından 500 kalori azaltılarak, zayıflamaya yönelik tıbbi beslenme tedavisi uygulanmıĢtır. Bireylerin vücut analiz ölçümleri ve antropometrik ölçümleri çalıĢma baĢında yapılmıĢ ve 3 ay boyunca her hafta tekrarlanmıĢtır. ÇalıĢma sonunda her iki gruptaki bireylerin genel özelliklerinin benzer olduğu görülmüĢtür. Bireylerin antropometrik ölçümleri ve vücut analiz ölçümleri, çalıĢma öncesi ve çalıĢma sonrası karĢılaĢtırıldığında vücut ağırlığı (birinci grup -7.56±2.43 kg, ikinci grup -6.97±2.00 kg), BKI (birinci grup -3.16±1.11 kg/², ikinci grup -2.30±1.95 kg/m²), vücut yağ kütlesi (birinci grup -6.53±1.78 kg, ikinci grup -5.51±1.92 kg), yağsız doku kütlesi (birinci grup -1.03±1.88 kg, ikinci grup -1.59±1.72 kg), bel çevresi (birinci grup -7.30±2.15 cm, ikinci grup -6.20±2.33 cm), kalça çevresi (birinci grup -7.90±3.29 cm, ikinci grup -6.45±2.26 cm) ve bel/kalça oranı (birinci grup 0.01±0.03, ikinci grup 0.01±0.02) yönünden gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadığı (p>0.05), ancak birinci grubun (-4.47±1.85 %) vücut yağ yüzdesi değerlerinin ikinci gruba göre (-2.99±2.26 %) istatistiksel olarak anlamlı Ģekilde azaldığı saptanmıĢtır (p<0.05). Bu çalıĢmanın sonuçlarına göre, farklı öğün vi sıklıklarının kilo kaybı üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiĢtir. Ancak sık aralıklarla beslenme, sağlık üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle daha çok tercih edilebilir. Anahtar Kelimeler: Obezite, öğün Sayısı, vücut Ağırlığı. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Obezite en_US
dc.subject öğün Sayısı en_US
dc.subject vücut Ağırlığı en_US
dc.subject Obesity en_US
dc.subject meal frequency en_US
dc.subject body weight en_US
dc.title Tıbbi Beslenme Tedavisi Uygulayan Obez ve Fazla Kilolu Kadın Bireylerin Öğün Sayılarının Kilo Kaybı ve Vücut Kompozisyonuna Etkisi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record