Exploring Innovation Activities in Hospitality Industry in Northern Cyprus

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kılıç, Hasan
dc.contributor.author Namjooyan, Shabnam
dc.date.accessioned 2018-08-10T05:37:44Z
dc.date.available 2018-08-10T05:37:44Z
dc.date.issued 2015-02
dc.date.submitted 2015-02
dc.identifier.citation Namjooyan, Shabnam. (2015). Exploring Innovation Activities in Hospitality Industry in Northern Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/3919
dc.description Master of Science in Tourism Management. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2015. Supervisor: Prof. Dr. Hasan Kılıç. en_US
dc.description.abstract The aim of this study is to find the nature of service innovation and its effect on customers’ choice within the hotel industry in North Cyprus. The present study is formulated on the base of previous studies on innovation, the relationship between the innovation and tourism industry, how important it is, and the main characteristic of innovation. The study also draws attention to the different resources of innovation. Also, a sample of three-, four- and five-star hotels in North Cyprus were chosen. Then, data was gathered from 78 general managers and department managers overseeing innovation; process and outcomes. A self-administered questionnaire was used as tool for conducting quantitative research. Next, the SPSS program was utilized to measure and analyse the data. The results showed the importance of innovation which can be considered for strategic development in hotel. Though hoteliers consider innovation as an effective approach for improvement, nevertheless, they find innovations in some sectors more effective, than in some other sectors. Also the significance of innovation varies based on the three-, four- and five- star hotels. Keywords: Innovation, service innovation, customers’ choices, hotel industry, North Cyprus. en_US
dc.description.abstract ÖZ : Çalışmanın amacı hizmet yeniliği doğasının ve bunun müşterilerin seçimi üzeridneki etkisini Kuzey Kıbrıs’taki otel endüstrisi içinde incelemektir. Çalışma; yenilik, turizm endüstrisi ve yenilik arasındaki ilişki, bu ilişkinin önemi ve yeniliğin niteliği üzerine yapılmış önceki araştırmalar temel alınarak yapılmıştır. Çalışma ayrıca yeniliğin farklı kaynaklarına da dikkat çekmektedir. Kuzey Kıbrıs’taki; üç, dört, ve beş yıldızlı oteller çalışma için seçilmiştir. Daha sonra yenilik sürecini ve sonuçlarını gözlemleyen 78 genel müdür ve bölüm amirinden veriler toplanmıştır. Niceliksel araştırma için katılımcıların kendi kendine doldurduğu bir anket kullanışmıştır. Bunu ardından very analizi için veriler SPSS’te değerlendirilmiştir. Sonuçlar; yeniliğin önemini ve otellerde stratejik bir gelişim olarak görülebileceğini göstermiştir. Otelciler yeniliği etkili bir görüş olarak algılasa da sektörden sektöre yeniliğin etkisinin değişebildiği fikrine sahiptir. Ayrıca yeniliğin anlamlı farkı üç, dört, ve beş yıldızlı oteller arasında da görülebilmektedir. Anahtar kelimeler: Yenilik, hizmet yeniliği, müşteri tercihi, otel endüstrisi, Kuzey Kıbrıs en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tourism en_US
dc.subject Tourism - Hospitality Industry - Cyprus, North en_US
dc.subject Tourism - Management - Creative ability in business en_US
dc.subject Innovation en_US
dc.subject service innovation en_US
dc.subject customers’ choices en_US
dc.subject hotel industry en_US
dc.subject North Cyprus en_US
dc.title Exploring Innovation Activities in Hospitality Industry in Northern Cyprus en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record