Sustainability these days is turned to a buzz-word in field of architecture. However, there are little researches on how architecture programs’ curricula are accommodating this theme.
This research attempts to provide insight into intentional and productive incorporation and implementation of sustainability issues in the curriculum of any architecture program. Eastern Mediterranean University (EMU) in Cyprus which is an institute aiming for high-quality education; chosen as case study; to determine the level of current integration and implementation of sustainability in its program both at macro (curriculum) and micro (design studio) scales and to boost the strategy in both named scales based on research that has been already carried out. Mixture of qualitative and quantitative method is used in this thesis as a methodology.
Acquired findings reveal that sustainability issues are currently being incorporated in architectural design studios and theoretical courses from second semester of architecture education at EMU in diverse levels. However it could still be developed in some aspects by the suggested recommendations. The Recommendations of this thesis would be supportive lessons for other universities that attempt to improve their architecture education.
Keywords: Architectural Education, Sustainability, Curriculum, Design Studio, Integration
ÖZ :
Bu günlerde, sürdürülebilirlik kelimesi mimarlık alanında çok kullanılmaktadır. Ancak mimarlık müfredat programlarının bu terimi bağdaştırması adına yapılan araştırma miktarı çok fazla değildir. Bu araştırma, mimarlık müfredat programlarına odaklı ve üretken birleşme ile sürdürülebilirliğin uygulanması konularında anlayış kazandırmayı hedeflemektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Kıbrıs’ta yüksek kalitede eğitimi hedefleyen bir enstitüdür ve alan çalışması olarak seçilmiştir; hem makro (müfredat) hem de mikro (dizayn stüdyosu) ölçekteki mimarlık eğitimindeki mevcut bütünleşmenin ve sürdürülebilirliğin uygulanmasının seviyesini belirlemek ve buna ek olarak, bu iki ölçekteki stratejileri, yapılmış araştırmalara bağlı olarak yükseltmek. Bu tezde nitel ve nicel yöntemlerin birleşimi kullanılmıştır. Bulgular, sürdürülebilirlik konularının DAÜ mimarlık dizayn stüdyoları ve teori dersleri çerçevesinde birinci dönem hariç tüm dönemlerle kapsamlı seviyelerde birleştirildiğini göstermektedir. Fakat bu durum, verilen öneriler doğrultusunda bazı yönleriyle hala geliştirilebilir. Bu tezin önerileri, diğer üniversiteler için de mimarlık eğitimini geliştirmeleri adına yardımcı ders niteliğinde olacaktır.
Anahtar kelimeler: Mimarlık Eğitimi, Sürdürülebilirlik, Müfredat, Dizayn Stüdyosu, Birleşme