Space quality in places that learning takes place is an ongoing debate. It can impact on the construction of meaning within education and dynamic of learning. It is suggested that there are different learning goals and expectations and consequently a need for different learning environments. However, result in everyday experience is not always responsive. This study contributes to a navigation of the realities of learning space. It recognizes that the literature may be leaving the profession behind and that for many educators the opportunities of design are merely aspirations. The main aim of this thesis is to test the space quality indicators (Space and Proportion, Functional Spaces, Openings (Size, Proportion, shape, direction and visual access), Flexibility and adaptability, Color and texture, Physical Accessibility, Ergonomic) in two different types of educational buildings in North Cyprus as one of the well-known educational destinations. For this reason, two different types of existing educational buildings selected. One in camps university buildings (Girne American University (GAU)) and the other as converted building to university (University of Mediterranean Karpazia (UMK) as cases. Educational spaces in each of the cases is analyzed and compared. The findings reveal that converted spaces to schools and universities are not providing students’ needs and expectations in most of space quality indicators. On the other hand, although educational spaces in Campus based are designed and equipped to provide and support educational needs however still there are many criteria that literature implied and in professional world they are neglected.
iv
The result of this case would not be limited to case of Cyprus or selected cases it is kind of precaution to designers, constructors, investors of educational sector and students to advance knowledge regarding this subject and to help them design and build better educational buildings in future.
Keywords: Educational Buildings, Space Quality, Northern Cyprus
ÖZ:
Eğitim verilen yerlerdeki alan kalitesi hala devam etmekte olan bir tartışmadır. Farklı eğitim amaçları ve beklentilerinin, ayrıca da farklı eğitim ortamlarına ihtiyaç duyulduğu önerilmektedir. Ancak olağan deneyimlerin sonucu bu kadar hassas olamayabiliyor. Bu çalışma, eğitim alanlarının gerçekliklerine yön vermeye katkıda bulunmaktadır. Çalışma, literatürün mesleği arkada bıraktığını ve tasarım fırsatlarının pek çok eğitimci için yalnızca bir niyetten ibaret olduğunu kabul etmektedir. Bu tezin temel hedefi, en iyi eğitim yerlerinden birisi olarak bilinen Kuzey Kıbrıs’taki iki farklı tür eğitim binasında alan kalitesi göstergelerini test etmektir (alan ve orantı, işlevsel alanlar, açıtlar, boyut, orantı, şekil, istikamet ve görsel erişim, esneklik ve uyum, renk ve doku, fiziksek erişim, ergonomi). Buna bağlı olarak, mevcut eğitim binalarından iki tanesi seçilmiştir. Bir tanesi kampüs üniversite binalarıdır. (Girne Amerikan Üniversitesi, GAÜ). Diğeriyse üniversiteye çevrilmiş binalardır (Akdeniz Karpaz Üniversitesi, AKÜ). Her bir vakadaki eğitim alanları analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular, üniversiteye ve okula çevrilmiş binaların, öğrencilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini, alan kalitesi göstergelerinin pek çoğunda karşılamadığını göstermiştir. Diğer yandan, kampüsteki eğitim alanlarının eğitimsel ihtiyaçları karşılamaya ve desteklemeye yönelik tasarlanmış olmasına rağmen hala literatürün ve profesyonel görüşün belirttiği pek çok kriteri ihmal ettiği görülmüştür. Bu araştırmanın sonuçları seçilen vakalarla ya da Kıbrıs ile sınırlı kalmayacaktır. Bu, tasarımcıların, müteahhitlerin, eğitim sektörü yatırımcılarının ve öğrencilerin bu konudaki bilgilerini ilerletmek ve onlara gelecekte daha iyi binalar tasarlamalarına ve inşa etmelerine yardımcı olacak önlemler niteliğindedir.
Anahtar Kelimeler: Eğitim Binaları, Alan Kalitesi, kuzey Kıbrıs