This study was conducted to investigate the effect of turmeric, which is a
phytochemical nutrient, on weight loss and blood lipid profile in mildly obese and
obese women, who have no chronic diseases, for 8 weeks. A total of 70 mildly obese
and obese women with a high fat lipid profile, who were admitted to a special nutrition
and diet centre, were divided into 2 groups as 'study' (n: 35) and 'control' (n: 35) groups.
Female subjects included in the study and control group adhered to a nutrition program
aimed at weight loss of 0.5 to 1 kg per week, in accordance with an appropriate medical
nutrition therapy for obesity. The 55-60%of the daily intake of energy for women
included in the was obtained from CHO, 15-20% was obtained from protein and 25-
30% was obtained from fat. 4 g (2 g lunch and 2 g evening) turmeric powder was daily
added to the diet program of the women included in the study as an extra. Body
measurements and anthropometric measurements of female subjects were followed up
every week while biochemical parameters were measured at the beginning of study
(week 0) and end of study (week 8). While the body weight loss of the female subjects
included in the study group was found to be 5.05 ± 3.53 kg and the body weight loss
of the female subjects included in the control group was determined to be 4.91 ± 2.77
kg, no statistically significant difference was found between them (p> 0,05). Having
the biochemical findings of female subjects included in the study and control groups
analysed, the beginning and end fasting blood glucose, total cholesterol, HDL and
LDL cholesterol and triglyceride values experienced a decrease. At the end of the
study, it was found that this difference was not statistically significant (p> 0,05)
although turmeric had a positive effect on weight loss (except for HDL-cholesterol)
iv
and this difference was not statistically significant despite the positive effect of
turmeric on blood lipid (p> 0, 05).
Keywords: Obesity, Turmeric, Turmeric and Weight Loss
ÖZ:
Bu çalışma, 8 hafta boyunca herhangi bir kronik hastalığa sahip olmayan, kilolu ve obez kadın bireylerde zerdeçalın ağırlık kaybına ve kan lipid profiline olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Özel beslenme ve diyet merkezine başvuran kan lipid profili kilolu ve obez olan toplam 70 kadın ‘çalışma’ (n:35) ve ‘kontrol’ (n:35) grubu olarak 2 gruba ayrılmıştır. Çalışma ve kontrol grubuna dahil olan kadın bireyler obezitede tıbbi beslenme tedavisine uygun ve haftada 0,5-1 kg arası ağırlık kaybetmeye yönelik bir beslenme programı uygulamışlardır. Çalışmaya dahil edilen kadın bireylerin günlük aldığı enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden ve %25-30’ı yağlardan sağlanmıştır. Çalışma grubuna dahil olan kadın bireylere beslenme programına ek olarak günlük 4 g (2 g öğle ve 2 g akşam) zerdeçal (toz formda) tüketmiştirler. Kadın bireylerin vücut bileşimi, antropometrik ölçümleri her hafta ölçüm yapılarak takip edilirken biyokimyasal parametreler ise çalışma başında (0. hafta) ve çalışmanın sonunda ( 8.hafta) ölçülmüştür. Çalışma grubuna dahil olan kadın bireylerin vücut ağırlık kaybı 5,05±3,53 kg olurken, kontrol grubuna dahil olan kadın bireylerin vücut ağırlık kaybı 4,91±2,77 kg olarak saptanmış aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Çalışma ve kontrol grubuna dahil olan kadın bireylerin biyokimyasal bulguları incelendiği zaman çalışmanın başı ve sonundaki açlık kan şekeri, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol ve trigliserid değerlerinde azalma ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışma ve kontrol grubunun kan lipid profilinde iyileşme gözlemlenmiş olup (HDL hariç) aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Kan lipid profili yüksek olan kilolu ve obez bireylerde diyetisyen kontrolünde sürdürülen tıbbi beslenme tedavisine ek olarak zerdeçal tüketiminin istatistiksel olarak anlamlı bir
etkisi bulunamamıştır.
Anahtar Kelimeler: Obezite, Zerdeçal, Ağırlık Kaybı