Kilolu ve Obez Bireylerde Zerdeçal Tüketiminin Ağırlık Kaybı ve Kan Lipid Düzeyleri Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kabaran, Seray
dc.contributor.author Atakan, Ayşegül
dc.date.accessioned 2019-10-22T10:56:44Z
dc.date.available 2019-10-22T10:56:44Z
dc.date.issued 2017-01
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.citation Atakan, Ayşegül (2017). Kilolu ve Obez Bireylerde Zerdeçal Tüketiminin Ağırlık Kaybı ve Kan Lipid Düzeyleri Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4175
dc.description Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Seray Kabaran. en_US
dc.description.abstract This study was conducted to investigate the effect of turmeric, which is a phytochemical nutrient, on weight loss and blood lipid profile in mildly obese and obese women, who have no chronic diseases, for 8 weeks. A total of 70 mildly obese and obese women with a high fat lipid profile, who were admitted to a special nutrition and diet centre, were divided into 2 groups as 'study' (n: 35) and 'control' (n: 35) groups. Female subjects included in the study and control group adhered to a nutrition program aimed at weight loss of 0.5 to 1 kg per week, in accordance with an appropriate medical nutrition therapy for obesity. The 55-60%of the daily intake of energy for women included in the was obtained from CHO, 15-20% was obtained from protein and 25- 30% was obtained from fat. 4 g (2 g lunch and 2 g evening) turmeric powder was daily added to the diet program of the women included in the study as an extra. Body measurements and anthropometric measurements of female subjects were followed up every week while biochemical parameters were measured at the beginning of study (week 0) and end of study (week 8). While the body weight loss of the female subjects included in the study group was found to be 5.05 ± 3.53 kg and the body weight loss of the female subjects included in the control group was determined to be 4.91 ± 2.77 kg, no statistically significant difference was found between them (p> 0,05). Having the biochemical findings of female subjects included in the study and control groups analysed, the beginning and end fasting blood glucose, total cholesterol, HDL and LDL cholesterol and triglyceride values experienced a decrease. At the end of the study, it was found that this difference was not statistically significant (p> 0,05) although turmeric had a positive effect on weight loss (except for HDL-cholesterol) iv and this difference was not statistically significant despite the positive effect of turmeric on blood lipid (p> 0, 05). Keywords: Obesity, Turmeric, Turmeric and Weight Loss en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu çalışma, 8 hafta boyunca herhangi bir kronik hastalığa sahip olmayan, kilolu ve obez kadın bireylerde zerdeçalın ağırlık kaybına ve kan lipid profiline olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Özel beslenme ve diyet merkezine başvuran kan lipid profili kilolu ve obez olan toplam 70 kadın ‘çalışma’ (n:35) ve ‘kontrol’ (n:35) grubu olarak 2 gruba ayrılmıştır. Çalışma ve kontrol grubuna dahil olan kadın bireyler obezitede tıbbi beslenme tedavisine uygun ve haftada 0,5-1 kg arası ağırlık kaybetmeye yönelik bir beslenme programı uygulamışlardır. Çalışmaya dahil edilen kadın bireylerin günlük aldığı enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden ve %25-30’ı yağlardan sağlanmıştır. Çalışma grubuna dahil olan kadın bireylere beslenme programına ek olarak günlük 4 g (2 g öğle ve 2 g akşam) zerdeçal (toz formda) tüketmiştirler. Kadın bireylerin vücut bileşimi, antropometrik ölçümleri her hafta ölçüm yapılarak takip edilirken biyokimyasal parametreler ise çalışma başında (0. hafta) ve çalışmanın sonunda ( 8.hafta) ölçülmüştür. Çalışma grubuna dahil olan kadın bireylerin vücut ağırlık kaybı 5,05±3,53 kg olurken, kontrol grubuna dahil olan kadın bireylerin vücut ağırlık kaybı 4,91±2,77 kg olarak saptanmış aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Çalışma ve kontrol grubuna dahil olan kadın bireylerin biyokimyasal bulguları incelendiği zaman çalışmanın başı ve sonundaki açlık kan şekeri, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol ve trigliserid değerlerinde azalma ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışma ve kontrol grubunun kan lipid profilinde iyileşme gözlemlenmiş olup (HDL hariç) aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Kan lipid profili yüksek olan kilolu ve obez bireylerde diyetisyen kontrolünde sürdürülen tıbbi beslenme tedavisine ek olarak zerdeçal tüketiminin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Obezite, Zerdeçal, Ağırlık Kaybı en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University EMU en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.subject Beslenme-Diyet en_US
dc.subject Obezite en_US
dc.subject Zerdeçal en_US
dc.subject Ağırlık Kaybı en_US
dc.subject Obesity en_US
dc.subject Turmeric en_US
dc.subject Weight Loss en_US
dc.title Kilolu ve Obez Bireylerde Zerdeçal Tüketiminin Ağırlık Kaybı ve Kan Lipid Düzeyleri Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record