Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Aydın, Devrim
dc.contributor.author Ezenwali, Shedrach Elurihu
dc.date.accessioned 2019-10-22T11:22:41Z
dc.date.available 2019-10-22T11:22:41Z
dc.date.issued 2017-07
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.citation Ezenwali, Shedrach Elurihu. (2017). Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Mechanical Engineering, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4178
dc.description Master of Science in Mechanical Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Devrim Aydın. en_US
dc.description.abstract The motivation of this research project was in response to issues of increasing energy demand and the surge in energy scarcity and environmental problem. Various form of fuel like oil, natural gas, wood, and coal etc. can be used for drying process but they are not cheap, and most of them are not environmentally friendly. Renewable energies are one of the promising ways to tackle this global challenge. This work is centered on the investigation solar drying process. A mix-mode solar dryer was designed for drying fruits, vegetables, and biomass. The dryer is made up of a flat plate solar collector, duct fan, two drying chamber module glazed from the top. The flat plate collector of length 200 cm, width 100 cm and height 20 cm was use to preheat the air before entering the drying chamber. The collector is made up of 3mm thick double layer of glass, V-corrugated sheet metal with 60° groove angle. A duct fan is used to provide air circulation. The drying chamber is manufactured from steel, wood, and glass. Different tests were carried out to evaluate the performance of the dryer. The dryer was used to dry apple, banana, grapes and chili pepper. For the different tests carried out the temperature, humidity and solar radiation was recorded to enable evaluation for the performance parameters such as moisture content at the end of each day, drying rate, and drying efficiency. The moisture content of apple, banana, grapes and chili pepper was reduced to their final moisture content within two days of sunshine hours. The average drying rate for apple, banana, chili pepper, and grapes were found to be 30.2 g/h, 82 g/h, 67.8 g/h and 98 g/h respectively per kg of each specimen. Keywords: Solar drying, mix-mode solar dryer, food crop and drying chamber en_US
dc.description.abstract ÖZ: Bu projenin temel motivasyonu artan enerji talebi, yetersizliği ve çevresel sorunları göz önünde bulundurarak enerji verimli bir meyve/sebze kurutma sistemi geliştirmektir. Kurutma prosesleri için gerekli enerjinin üretilmesinde petrol, doğal gaz, odun ve kömür gibi çeşitli kaynaklar kullanılabilmektedir. Ancak bu kaynaklar yüksek maaliyetli ve çevresel açıdan zararlı olarak nitelendirilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları bu probleme çözüm üretmek için büyük öneme sahiptir. Bu çalışma güneş enerjisi kaynaklı kurutma sistemini incelemektedir. Çalışma kapsamında meyve, sebze ve biyokütle malzemelerini kurutabilecek birleşikmod bir güneş enerjili kurutucu sistemi tasarlanmıştır. Kurutuma sistemi düz plakalı güneş kollektörü, fan ve cam örtülü iki adet kurutma haznesinden meydana gelmektedir. Düz plakalı güneş kollektörü (200 cm x 100 cm x 20 cm) 3 mm kalınlığında çift cam geçirgen yüzey ve 60 ° açılı V şekilli oluklu plakadan üretilmiştir. Sistemde hava akaışını sağlamak için motor tipi (OBR 200 M-2K) boru fanı kullanılmıştır. Kurutucu hazneler çelik, tahta, aluminyum oluklu plakalar ve cam malzemelerinden meydana gelmektedir. Geliştirilen kurutucunun performansını değerlendirmek için çeşitli testler uygulanmıştır. Sitem elma, muz, üzüm ve biber kurutma için deneysel olarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen testlerde sistem performansını değerlendirmek amacıyla, nem miktarı, kurutma süresi ve kurutma verimliliği temel parametreler olarak seçilmiştir. vi Elma, muz, üzüm ve biber için uygulanan testlerde numuneler kuru ağırlıklarına 2 günlük gün ışığı süresinde ulaşmıştır. Elma, muz, biber ve üzüm için kg numune başına kurutma hızı sırasıyla 30.2 g/saat, 82 g/saat, 67.8 g/saat ve 98 g/saat olarak belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Güneş enerjili kurutma, birleşik-mod kurutucu, tarımsal ürün kurutma haznesi en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University EMU en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Solar Energy Engineering en_US
dc.subject Solar drying en_US
dc.subject mix-mode solar dryer en_US
dc.subject Mechanical Engineering en_US
dc.subject Mechanical Engineering en_US
dc.subject Power resources - Sustainable development en_US
dc.subject drying chamber en_US
dc.subject food crop en_US
dc.title Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record