Efficient Treatment of Olive Mill Wastewater by Magnetic Olive Mill Seed Cakes

EMU I-REP

Show simple item record

dc.contributor.advisor Oladipo, Akeem (Co-Supervisor)
dc.contributor.advisor Gazi, Mustafa (Supervisor)
dc.contributor.author Hasan, Mohammed Salih Saleh Ramadhan
dc.date.accessioned 2019-10-23T12:01:49Z
dc.date.available 2019-10-23T12:01:49Z
dc.date.issued 2017-07
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.citation Hasan, Mohammed Salih Saleh Ramadhan. (2017). Efficient Treatment of Olive Mill Wastewater by Magnetic Olive Mill Seed Cakes . Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Chemistry, Famagusta: North Cyprus. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11129/4190
dc.description Master of Science in Chemistry. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry, 2016. Co-Supervisor: Dr. Akeem Oladipo, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Gazi. en_US
dc.description.abstract The consumption and medicinal use of olive oil in the Mediterranean region is growing at alarming rate. However, olive mill wastewater threatens both aquatic organisms and human beings. Hence, there is urgent need to develop affordable treatment technology. In the present research, olive mill wastewater (OW) was collected from a three-phase olive production system located in the Karpaz region of Northern Cyprus. The collected OW was preserved and characterized before subjected to treatment. The chemical oxygen demand (COD) and phenolic content of the OW falls in the ranged of reported OW. Pre-treated olive oil solid cake (OC) and fabricated magnetically-responsive olive oil seed cake (MOC) were applied as adsorbents for treatment of OW by batch and column systems. The physico-chemical characteristics of the OC and MOC were evlauted and reported. The COD and colour of the OW were reduced using both OC and MOC under varying experimental conditions. The results herein, showed that MOC comparatively exhibited excellent performance and easy separation after use. Under optimum conditions in a batch and column systems, MOC reduces the COD to 6.5–8.9% and colour to 11.5–15.4%, while OC reduced the COD to 14.5–21.3% and colour to 27.6–33.5%. The MOC was reused severally with no significant loss in performance, suggesting that proposed treatment is technically and economically efficient. Keywords: Magnetic olive seed cake; olive mill wastewater, COD removal en_US
dc.description.abstract ÖZ: Akdeniz bölgesinde zeytinyağının tüketimi ve tıbbi amaçla kullanımı alarm verecek orana ulşmıştır. Her nasılsa, zeytin atıksuyu, sudaki organizmaların yaşamını ve insan hayatını tehdid ediyor. Bu nedenden dolayı, acil bir şekilde bu atıksuyu arıtacak teknolojinin geliştirilmesi gerkmektedir. Bu tezde yapılan araştırmada, zeytin değirmeni atıksuyu (ZDA), üç faz sistemi kullanılarak zeytinyağı üreten Kuzey Kıbrıs‟ın Karpaz bölgesindeki fabrikalardan toplanmıştır. Toplanan ZDA arıtılmadan önce, korunmuş ve karakterizasyonu yapılmıştır. ZDA‟daki kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve fenol içeriği daha önce yapılan çalışmaların tespit ettiği aralıkta bulunmuştur. Pirina, zeytin çekirdeği ve posasından oluşmaktadır. Arıtma öncesi pirina (PR) ve yapay olarak hazırlanmış magnetik duyarlı pirina (MDPR) absorbent olarak, batch ve kolon sistemi kullanılarak ZDA‟nın arıtılmasında kullanılmıştır. PR ve MDPR‟nin fiziko-kimyasal karakterizasyonu değerlendirilip raporlandı. KOİ ve ZDA‟nın rengi, PR ve MDPR, her ikisinin değişik deney koşullarında kullanımı azaldığı kaydedilmiştir. Bu tezdeki sonuçlar göstermiştir ki MDPR‟nin kullanımının çok iyi bir performans gösterdiği ve kolayca ayrıştırdığını gösteriyor. Uygun koşullar altında batch ve kolon sistemleri ile MDPR, KOİ %6.5-%8.9 aralığında azaltmaktadır ve rengini ise %11.5-%15.4 azaltmaktadır; PR ise KOİ %14.5-%21.3 aralığında azaltmaktadır, rengini ise %27.6-%33.5 oranında azaltmaktadır. MDPR‟nin defalarca kullanımı performansını düşürmemekte, bu da amaçlanan arıtma tekniği olarak kullanılması ve ekonomik olark verimliliğinden söz edebiliriz. Anahtar kelimeler: magnetik duyarlı pirina, zeytin değirmeni atıksuyu, KOİ uzaklaştırma en_US
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Eastern Mediterranean University EMU en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Chemistry en_US
dc.subject Olive Products-Waste disposal-Olive Mill Wastewater en_US
dc.subject COD removal en_US
dc.subject Magnetic olive seed cake en_US
dc.subject olive mill wastewater en_US
dc.title Efficient Treatment of Olive Mill Wastewater by Magnetic Olive Mill Seed Cakes en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record