Education for over two decades has taken a new turn to improve the way instructions are passed to students. Educational improvements has seen the introduction of so many information communications technology tools in education, for which teachers were trained, while some develop themselves to be able to use this tools in the classroom as an educational tool. The significance of this dissertation is solely focused on probing the Nigerian Secondary School teachers’ attitude towards using Information and Communication Technology (ICT). This study also looked into the beliefs that concerns teachers’ by using ICT as an educational tool and also attitudes based on factors such as age, gender, education (certificate and university training), subject taught and experience level. Data was gathered from 200 participants via use of questionnaires and also interview questions both written and recorded. Analysis was carried out on gathered data using ANOVA, t-test, standard deviations and percentages. Significant differences was also conducted on the variable factors based on the demographic characteristics of each participant.
The findings from this study shows the attitudes of Nigerian secondary school teachers holds towards ICT usage as an educational tool in the classroom were on a high scale and there were significant differences on their attitudes on using ICT as an educational tool based on age, education, experience level, subject taught and also their beliefs based on experience level.
Keywords: Attitude, Education, Information and Communication Technology.
ÖZ:
Eğitimi yirmi yılı aşkın bir süredir öğrencilere aktarma yolları konusunda yeni bir döneme girmiştir. Eğitimdeki iyileştirmelerde bir çok bilgi iletişim teknolojileri kullanılmaya başlamiş ve bu amaçla öğretmenlere eğitim verilmekteö kimileri de eğitisel bir araç olarak bunları sınıfta kullanabılmek için kendi kendilerini geliştirmektedirler. Bu çalışmanın odak noktası, Nijerya’daki orta eğitim öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BIT) konusudaki tutumlarını ortaya çıkarmaktrıç Ayrıcaö bu çalışmada eğitsel araç olarak BIT kullanan öğretmenlerin yaşö cinsiyet, eğiim, verilen ders ve deneyim sevisyesi gibi faktörlere dayalı olarak inaç ve tutumlarını da incelemiştir. Veriler, sorular açik uçlu ve anket kullanılark 200 katılımcıdan elde edilimiştir. Toplanan veriler ANOVA, t-testö standart sapma ve yüzdelikler kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca herbir katılımıcının özelliklerine dayali değişken faktörler üzerinde anlamlı farklılıklar götlemlenmiştir.
Bu çalışmanın bulgarına göre, Nıjerya Ortaokul öğretmenlerinin BIT’in sınıfta eğitsel bir araç olarak kullanılmasına karsı tutnmları büyük ölçude olumlu olup, yaş, eğitim, deneyim seviyesiö öğretilen derse bağlı olarak bakiş açılarında ve ayrıca deneyim seviyesine bağli olarak da inançlarında önemli faklılıklar götlemlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Tutum, Eğitim, Bilgi ve İletişim Teknolojisi