Early childhood education consists of activities and experiences that are intended to effect developmental changes in children prior to their entry into elementary school. The overall effectiveness of an early childhood program is dependent upon several factors such as quality staff, an appropriate environment, proper grouping practices, consistent scheduling, and parental involvement. Early childhood education could procreate substantial benefit in learning and development on children. Because of the potential benefits to children, some people support the idea to promote innovation, creativity and sustainability in the design of space for children.
The present thesis focuses on the Exploration of Influential Architectural Factors on Children‘s Learning Outcome: Toward High Performance Kindergartens. To reach this goal, philosophies of early education studied and analyzed, practical implication of early childhood education including effective learning spaces, high performance kindergartens studied and analyzed. Bases on literature survey a pilot interview with selected members of Department of Architecture at EMU were conducted. This selection was based on their involvement in Kindergarten design projects and personal experiences with kindergartens as parents. The multi perspective of interviewees prepared a valuable platform in re-analyzing the literature, evaluating and studying selected cases and developing criteria.
As general findings, this study presented a list of parameters to be considered through designing kindergarten which are beyond the regular standards. These parameters should be ideologically fitted in to the concept and developed in process of design to reach high performance building not only technologically, but also psychologically and functionally.
ÖZ: Erken çocukluk eğitimi çocuklar ilkokula girmeden önce, gelişimleri üzerinde etkisi olması amacıyla düzenlenmiş aktiviteler ve tecrübelerden oluşur. Erken çocukluk eğitimi programlarının etkili olabilmesi, çalışanların kalitesi, uygun bir ortam, uygun grup çalışmaları, istikrarlı programlama ve ailenin dahiliyeti gibi birçok faktöre bağlıdır. Bütün bu potansiyel faydalar yüzünden, bazı insanlar çocuklar için yenilikleri, yaratıcılığı ve dizayn alanlarındaki sürdürülebilirliği desteklemektedirler.
Sunulmuş olan bu tez, anasınıflarındaki etkili mimari faktörlerin incelenmesi odaklı hazırlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için, erken eğitim çalışmalarının felsefesi araştırılmış ve analiz edilmiş, buna ek olarak etkili öğrenme alanlarını da içinde barındıran erken çocukluk dönemi eğitiminin pratik uygulamaları da yüksek performans gösteren anasınıfları dahilinde çalışılmış ve analiz edilmiştir. Bu seçim, mensupların anasınıfı dizayn projelerine dahiliyetleri ve anasınıfı ebevenyleri olarak kendi tecrübeleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
Genel bulgular olarak bu çalışma, düzenli standartların ötesinde anasınıfları dizayn edilebilmesi adına birçok parametre sunmaktadır. Bu parametreler, ideolojik olarak konsepte uygun olmalı ve dizayn aşaması sırasında geliştirilerek, sadece yüksek performanslı teknolojik standartlar oluşturmak için değil, aynı zamanda psikolojik ve işlevsel olarak da etkili performans sağlamak için kullanılmalıdır.