ÖZ :
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duygusal yeme, iştah, sezgisel
yeme ve depresyonun beslenme durumu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
amacıyla planmlanmıştır. Çalışma yaşları 18-31 yaş arasında 371 öğrenciyi
kapsamaktadır. Çalışma kapsamında olan öğrencilerin %73’ü kadın ve %27’si
erkektir. Katılan öğrencilere araştırma doğrultusunda hazırlanan anket formunda
sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, üç faktörlü yeme anketi
(TFEQ-R21), duygusal iştah anketi (DİA), depresyon ölçeği (CES), sezgisel yeme
ölçeği, antropometrik ölçümler ve 24 saatlik besin tüketim kaydı yer almıştır.
Çalışma kapsamındaki kadın ve erkek öğrencilerin ortalama BKİ değerlerinin
sırasıyla 21.98±4.73 kg/m2, 25.14±3.58 kg/m2 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın
öğrencilerin BKİ değerleri ile bilişsel kısıtlama puanları arasında (r = 0.424) ve
duygusal yeme puanı ile vücut ağırlığı arasında (r = 0.262) pozitif yönde anlamlı
ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Kadın öğrencilerin ortalama bilişsel kısıtlama
puanının erkek öğrencilerden yüksek olduğu (K = 43.05, E = 33.50) saptanmıştır
(p<0.05). Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetlerine göre CES-depresyon ölçeği
puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve kadın öğrencilerin
aldıkları puanların daha yüksek olduğu bulunmuştur (K = 42.67, E = 39.19),
(p<0.05). Kadın öğrencilerin, duygusal yeme alt boyutundan aldıkları puanlar
arttıkça, sezgisel yeme ölçeği genelinden aldıkları puanlar ise azalmaktadır (r =
0.409, p<0.05). Kadın öğrencilerin CES-depresyon ölçeğinden aldıkları puanlar
arttıkça, sezgisel yeme ölçeği genelinden aldıkları puanlar azalmaktadır (r = -0.228,
p<0.05). Erkek öğrencilerin duygusal yeme alt boyutundan aldıkları puanlar arttıkça,
duygusal iştah anketinin, duygusal yemek yeme negatif durum, duygusal yemek
yeme negatif olay alt boyutlarından aldıkları puanlar artmaktadır (p<0.05). Sonuç
olarak bireylerin duygusal yeme ve psikolojik durumlarının genel olarak beslenme
durumlarını etkilediği görülmüştür. Bu nedenle bireylerin hem psikolojik durumları
hem de beslenme alışkanlıkları göz önüne alınarak değerlendirilmeli ve bir tedavi
planı oluşturulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Duygusal Beslenme, Depresyon, İştah
This study has been prepared to see the effects of college students' emotional
eating, appetite, intuitive eating, and depression on nutritional status. The study
includes 371 students between the ages of 18-31. Those students who 73% of the
students are female and 27% of the students are male. There is a survey report which
about the participating students. The survey includes socio-demographic
characteristics, eating habits, three factorial eating questionnaire (TFEQ-R21),
emotional appetite questionnaire (DIAS), depression scale (CES), intuitive eating
scale, anthropometric measures and 24 hour food consumption record of the students.
According to the BMI values of female and male students in the study were 21.98 ±
4.73 kg / m2 and 25.14 ± 3.58 kg / m2, respectively. It was found that there was a
positive correlation between BMI values and cognitive restriction scores (r = 0.424)
between emotional eating score and body weight (r = 0.262) of female students (p
<0.05). The mean cognitive restriction scores of female students (K = 43.05, E =
33.50) (p> 0.05). It was found that the difference between CES-depression scale
scores of the students who participated in the research was statistically significant
and the scores of female students were higher than the genders (K = 42.67, E =
39.19). As the scores of female students in the emotional eating sub-dimension
increase, the scores of the intuitive eating scale decrease (r = -0.409, p<0.05) . As the
scores of female students increased from the CES-depression scale, the scores of the
intuitive eating scale decreased. As the scores of male students increased from
emotional eating sub-dimension, scores of emotional appetite questionnaire,
emotional eating negative story increased (r = -0.228, p<0.05).
As a result, it has been observed that emotional eating and psychological
conditions of individuals generally affect nutritional status. For this reason, both
individuals' psychological conditions and nutritional habits should be considered and
a treatment plan should be developed.
Keywords: Emotional Nutrition, Depression, Appetite